Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν διαπιστώσει ότι η υιοθέτηση πέντε υγιεινών συνηθειών στην ενήλικη ζωή μας θα μπορούσε να προσθέσει πάνω από μια δεκαετία στη ζωή μας. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους, οι γυναίκες θα μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 14 χρόνια και οι άνδρες κατά 12.

Οι πέντε συνήθειες είναι να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά, να διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος, να μην πίνετε υπερβολικά αλκοόλ και να μην καπνίζετε. Δεν είναι τίποτα που δεν έχουμε ακούσει προηγουμένω, αλλά η μελέτη αποδεικνύει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι αυτές οι υγιεινές συνήθειες.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής βρέθηκαν να έχουν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 65% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που είχαν λιγότερο υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου της μελέτης.

Συνολικά, τα άτομα που έκαναν υγιεινή ζωή είχαν 74% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, περιελάμβανε στοιχεία 34 ετών για 78.865 γυναίκες και 27 ετών για 44.354 άνδρες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν οι Αμερικανοί έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από ό,τι σχεδόν όλες οι άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος και ήλπιζαν ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να ποσοτικοποιήσει την επίδραση του τρόπου ζωής στη μακροζωία στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος, η δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (π.χ. περίπου ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα) και η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών υιοθετήσει όλες αυτές τις υγιεινές συνήθειες, μπορεί να αναμένει να ζήσει για άλλα 43 χρόνια. Αν δεν ακολουθήσει καμία από αυτές, ωστόσο, πιθανότατα θα ζήσει μόνο για άλλα 29 χρόνια. Για τους άνδρες 50 ετών, οι υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαν να προσθέσουν 38 χρόνια στη ζωή τους, διαφορετικά το προσδόκιμο ζωής τους είναι άλλα 26 χρόνια.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών τρόπων ζωής για τη βελτίωση της μακροβιότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Χάρβαρντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.