Όποιος έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει μια δίαιτα πρόσληψης εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων θα είναι σε θέση να σας πει ότι δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα και αναπόφευκτα καταλήγει στο να ξανακερδίσετε το βάρος που χάσατε ή και παραπάνω.

Τώρα όμως, ένας κορυφαίος νευροεπιστήμονας αποκαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον Δρ. Jason McKeown, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του τομέα της νευρολογίας, οι δίαιτες με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη προορίζονται να αποτύχουν στη μακροχρόνια απώλεια βάρους, επειδή οι εγκέφαλοί μας θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν τα αποτελέσματά τους.

«Το μυαλό μας ελέγχει το βάρος μας, το μεταβολισμό μας και τα επίπεδα πείνας μας», εξηγεί. «Συγκεκριμένα, μελέτες τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δείξει με συνέπεια ότι ο υποθάλαμος είναι το κέντρο ελέγχου του βάρους μας. Ο εγκέφαλός μας έχει ξεκάθαρη άποψη για το πόσο πρέπει να ζυγίζουμε, αλλά και την ικανότητα να παρακάμπτει τις προσπάθειές μας να αδυνατίσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν οι άνθρωποι ξεκινούν δίαιτα χάνουν ένα ορισμένο βάρος αρχικά, όμως στη συνέχεια σταματούν να αδυνατίζουν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κερδίζουν και πάλι σύντομα το χαμένο τους βάρος. Ο εγκέφαλός τους είναι δυσαρεστημένος με το νέο χαμηλότερο βάρος».

Ο Δρ McKeown εξηγεί ότι η μείωση του βάρους είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι φαίνεται, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο είμαστε προγραμματισμένοι.

«Όλοι μας έχουμε ένα εύρος βάρους, με το οποίο ο εγκέφαλός μας είναι χαρούμενος», εξηγεί. «Αυτό το εύρος επηρεάζεται αρνητικά από μια κακή διατροφή, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – η οποία ανοίγει το εύρος. Ο μόνος τρόπος να επηρεάσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα είναι να επαναφέρετε αυτό το εύρος στην αρχική του έκταση». Είναι κάτι που οφείλεται, όπως λέει, σε «χιλιετίες ανθρώπινης εξέλιξης».

Ο Δρ McKeown ερευνά νευροτεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να στοχεύσουν σε θέματα υγείας – εργάζεται στο Modius, ένα ειδικό ακουστικό που οι άνθρωποι θα φορούν για μια ώρα την ημέρα, για δύο έως τρεις μήνες, για να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.

«Η νευροτεχνολογία μπορεί να ακούγεται κάπως επιστημονικής φαντασίας, αλλά γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητή ως μια κοινή μέθοδος για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας και πιστεύω ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια ορισμένων πραγματικά ενδιαφερουσών ιατρικών εφαρμογών», δήλωσε η γιατρός Monah Mansoori. «Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, πιστεύω ότι ο Δρ McKeown και η ομάδα του μπορεί να δημιουργήσουν κάτι συναρπαστικό».

Εν τω μεταξύ, αν θέλετε να χάσετε κιλά, είναι καλύτερο να επιδιώξετε μια αργή και σταθερή προσέγγιση – μια υγιής απώλεια βάρος που θα διαρκέσει μακροπρόθεσμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα.