Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε ιστορίες ανθρώπων που βελτίωσαν την ψυχική τους υγεία με την άσκηση, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ιδίως η γυμναστική με αντίσταση έχει θετική επίδραση στο μυαλό. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Limerick, η άσκηση με αντίσταση συνδέεται με «σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γυμναστική με αντίσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική ή προσθήκη στη θεραπεία για την κατάθλιψης.

Αν και κάποτε απευθυνόταν μόνο σε αποφασισμένους  bodybuilders, τα τελευταία χρόνια η γυμναστική με βάρη γίνετε όλο και πιο δημοφιλής στους ανθρώπους που πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

Η δημοτικότητά της αυξάνεται και μεταξύ των γυναικών, καθώς όλο και περισσότερες συνειδητοποιούν ότι η γυμναστική με βαράκια δεν πρόκειται να τις κάνει να μοιάζουν πιο ογκώδεις, αλλά λεπτότερες, με σμιλεμένο σώμα και ενισχυμένο μεταβολισμό.

Αλλά ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι επιμένουν στη γυμναστική με βάρη μόλις τη δοκιμάσουν, είναι επειδή σε κάνει να νιώθεις δυνατός, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση από την πρόοδο που βλέπετε γρήγορα. Όλα αυτά βεβαιώνονται από τα ευρήματα της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 33 διαφορετικών κλινικών ερευνών που παρακολούθησαν συνολικά 1.877 άτομα – στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν εάν η άσκηση με αντίσταση είχε επίδραση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, όπως η κακή διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.

Ο ερευνητής Brett Gordon δήλωσε: «Είναι ενδιαφέρον ότι οι μεγαλύτερες βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε ενήλικες με συμπτώματα κατάθλιψης που δείχνουν ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους χωρίς τέτοια συμπτώματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση με αντίσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για όσους έχουν σημαντικότερα καταθλιπτικά συμπτώματα».

Δεν χρειάζεται να καθίσετε κατευθείαν κάτω από την… μπάρα, αν δεν έχετε πιάσει αλτήρα ποτέ στα χέρια σας: Ο Gordon συνιστά προπονήσεις δύο ημέρες την εβδομάδα, κάνοντας οκτώ με 12 επαναλήψεις, σε οκτώ με δέκα διαφορετικές ασκήσεις κάθε φορά.

Θυμηθείτε επίσης ότι η γυμναστική με αντίσταση μπορεί να πάρει πολλές μορφές – αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελατήρια, να κάνετε TRX ή μηχανήματα εκγύμνασης, αντί για ελεύθερα βάρη.