Ενώ παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τις πιθανότητες για οστεοπόρωση, υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.
Περπατήστε γρήγορα για δέκα λεπτά, τρεις φορές την ημέρα
Η άσκηση όπως το περπάτημα και το τρέξιμο βοηθάει να μείνουν τα οστά ισχυρά. Τρεις 10λεπτες περίοδοι γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα είναι ένας καλός στόχος που θα έχει αποτελέσματα. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η άσκηση αποτρέπει τα κατάγματα όταν έχετε ασθενή οστά (οστεοπενία ή οστεοπόρωση), αλλά οι άνθρωποι που παραμένουν δραστήριοι στα γηρατειά είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν και κατά συνέπεια είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν κάποιο κόκκαλο.
Μην καπνίζετε – ειδικά όταν είστε νέοι
Το κάπνισμα επηρεάζει τα κύτταρα των οστών, ειδικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, τα οποία εξακολουθούν να συσσωρεύουν οστική μάζα. Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων και η διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανό να βελτιώσει την αντοχή των οστών. Είναι μια περίπλοκη σχέση: οι καπνιστές μπορεί επίσης να έχουν μικρότερο από το υγιές εύρος βάρος – και εάν πέσετε χωρίς να έχετε προστασία από μύες, είναι πιθανότερο να σπάσετε ένα κόκκαλο. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες δημιουργούν κάποια οιστρογόνα -που κρατούν τα οστά ισχυρά- στο σωματικό λίπος τους. Μόλις οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα, οι γυναίκες δεν μπορούν να δημιουργήσουν πολλά από αυτά χωρίς λίπος.
Μην αδυνατίζετε πολύ
Κανείς δεν λέει ότι βοηθά το να είναι υπέρβαροι: Πρέπει να είστε σε θέση να συνεχίσετε να κινείστε και όσο βαρύτεροι είστε, τόσο περισσότερη δύναμη θα επιβαρύνει τα οστά σας εάν πέσετε. Όμως, οι χαμηλού βάρους άνθρωποι έχουν λιγότερη οστική μάζα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια ακόμη και μικρών ποσοτήτων βάρους μπορεί να οδηγήσει σε οστά που σπάνε εύκολα.
Η ορμονοθεραπεία βοηθάει
Οι γυναίκες έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από ό, τι οι άνδρες να πάθουν οστεοπόρωση, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων τους πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση. Η θεραπεία αντικατάστασης ορμονών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ισχυρών οστών και στην πρόληψη καταγμάτων.
Μάθετε τον κίνδυνο
Έχετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης εάν είστε ηλικιωμένοι, γυναίκες, ελλιποβαρείς ή δεν μπορείτε να κινηθείτε. Εάν είχατε προηγούμενα κατάγματα και εάν καπνίζετε, πίνετε πολύ αλκοόλ ή λαμβάνετε στεροειδή για μια πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σάρωση οστικής πυκνότητας είναι χρήσιμη. Η εξέταση μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, αλλά τα αποτελέσματα πρέπει να υπολογιστούν στο πλαίσιο της συνολικής πιθανότητας κινδύνου: Αν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου οστεοπόρωση, είναι πιθανόν να σας συμβουλεύσει να κάνετε θεραπεία για να ενισχύσετε τα οστά σας, ακόμα και αν η εξέταση είναι φυσιολογική.