Τα καρότα σας κάνουν να βλέπετε στο σκοτάδι και η παράλειψη γευμάτων σας βοηθά να χάσετε βάρος: αυτοί είναι μεταξύ των διατροφικών μύθων που αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα, σύμφωνα με έρευνα.

Δημοσκόπηση που έγινε σε 2.000 ενηλίκους αποκάλυψε μια τεράστια σύγχυση σχετικά με τις συμβουλές και τα… fake news της διατροφής, με το ένα τρίτο των συμμετεχόντων να πιστεύουν ότι η τσίχλα χρειάζεται πραγματικά επτά χρόνια για να χωνευτεί, αν την καταπιούμε.

Άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το να μην τρώνε μετά τις 20:00 βοηθάει στην απώλεια βάρους ή ότι η ζάχαρη είναι μια καταπληκτική πηγή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι η ώθηση που μας δίνει ακολουθείται συχνά από πτώση στα επίπεδα ενέργειας. Και περισσότεροι από ένας στους δέκα συμφωνούν με το ρητό «κανένα κέρδος, χωρίς πόνο» (no pain, no gain), όσον αφορά την άσκηση – γεγονός που θα μπορούσε να τους εκθέσει σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Αλλά τα μήλα μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα δόντια σας, καθώς το ινώδες περιεχόμενο του φρούτου λειτουργεί ως οδοντόβουρτσα και καθαρίζει την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια.

Η Anna Lioni, υπεύθυνη των συμπληρωμάτων διατροφής Spatone, που ζήτησαν τη διεξαγωγή της  έρευνα, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά μύθοι για τα τρόφιμα και σπάνια περνάει μια μέρα χωρίς να αναφερθεί ότι ορισμένα πράγματα που κάποτε θεωρήθηκαν υγιεινά είναι πλέον επικίνδυνα και το αντίστροφο. Επίσης, μερικές φορές, αυτό που λειτουργεί για κάποιον δεν λειτουργεί για κάποιον άλλο. Αλλά υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι είναι αναληθείς».

Ένας στους πέντε ανθρώπους πιστεύει επίσης ότι τα αυγά κάνουν κακό λόγω του υψηλού επιπέδου χοληστερόλης τους, μια υπόθεση που έχει ξεπεραστεί τα τελευταία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι κάποια συμβουλή διατροφής που ακολουθούσαν επί χρόνια έχει αποδειχθεί λανθασμένη.

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές διατροφής και αν ισχύουν ή όχι:

  • «Η κατανάλωση μήλων καθαρίζει τα δόντια σας»: Σωστό
  • «Τα καρότα σας κάνουν να βλέπετε στο σκοτάδι»: Λάθος
  • «Τα αυγά κάνουν κακό, επειδή έχουν υψηλή χοληστερόλη»: Λάθος
  • «Η ζάχαρη σας δίνει ενέργεια»: Λάθος
  • «Η παράλειψη γευμάτων σας βοηθάει να χάσετε βάρος»: Λάθος
  • «Κανένα κέρδος, χωρίς πόνο στην άσκηση»: Λάθος
  • «Δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 20:00 εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος»: Λάθος
  • «Χρειάζονται επτά χρόνια για να χωνέψουμε μια τσίχλα»: Λάθος