Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια ιδιαίτερη πάθηση που πλήττει την μέση και τρίτη ηλικία. Οφείλεται κυρίως στην παραμόρφωση του άξονα των γονάτων, δηλ. τα γόνατα προοδευτικά στραβώνουν και συγκλίνουν (βλαισά) ή αποκλίνουν (ραιβά) με αποτέλεσμα την φθορά του έσω ή του έξω διαμερίσματος. Η φθορά αφορά τον αρθρικό χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος, προκαλεί δυσκολία και πόνο στις κινήσεις του γόνατος και στη βάδιση που οδηγεί σε αναζήτηση θεραπείας.

H συντηρητική θεραπεία επιτυγχάνεται με ένεση κυττάρων του αίματος (PRP) και βλαστοκυττάρων.

Το PRPπεριέχει αιμοπετάλια τα οποία διασπώμενα απελευθερώνουν βιολογικούς παράγοντες, που ονομάζονται «αυξητικοί παράγοντες» (“GrowthFactors”). Αυτοί δρουν αναζωογονητικά για την επιβίωση των κυττάρων του χόνδρου, καταστέλλοντας τη διαδικασία νέκρωσης των κυττάρων, αυξάνουν την ζωτικότητα τους, καταστέλλουν τους παράγοντες φλεγμονής και δρουν αναλγητικά.

Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται πάλι από τον οργανισμό του ίδιου του ασθενούς και λαμβάνονται από τον μυελό των οστών ή το λίπος της κοιλιάς με λιποαναρρόφηση και μετά από ολιγόωρη επεξεργασία ενίενται μέσα στην άρθρωση και καλύπτουν τη βλάβη που έχει δημιουργηθεί από νέκρωση του χόνδρου.

Η χρήση των βλαστοκυττάρων έχει αναγνωρισθεί κι από την Ευρωπαϊκή (ESSO) και από την Αμερικανική (FDA) Εταιρεία προστασίας Υγείας. Η εφαρμογή τους παρακολουθεί ορισμένο πρωτόκολλο (Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο για τη χώρα μας) και εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ.

Όταν το γόνατο δεν κλείνει πια και δεν ανοίγει, τότε τα εναπομείναντα κύτταρα του χόνδρου δεν έχουν ζωτικότητα και δυνατότητα πολλαπλασιασμού και η έγχυση PRPή βλαστοκυττάρων δεν αποδίδει.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πια χειρουργική θεραπεία με Αρθροπλαστική. Η Ολική Αρθροπλαστική παρ΄όλες τις νέες τεχνικές και την χρήση ρομπότ, είναι μια μεγάλη εγχείρηση που επιβαρύνει σημαντικά την ασταθή υγεία υπερήλικων ατόμων. Επειδή δε το γόνατο πάσχει  ή στο έσω ή στο έξω διαμέρισμα, έχει επινοηθεί μια εγχείρηση που ονομάζεται Μονοδιαμερισματική.

Η Μονοδιαμερισματική έχει το πλεονέκτημα καλύτερης κινητικότητας στο γόνατο (σε σχέση με την Ολική), ελάχιστης αφαίρεσης οστού και γι΄αυτό  είναι εντελώς αναίμακτη. Δεν επηρεάζει την γενική κατάσταση του ασθενούς και δίνει τη δυνατότητα ταχείας αποκατάστασης χωρίς  επιπλοκές. Γι΄ αυτό την επόμενη της εγχείρησης ο ασθενής βαδίζει με μία πατερίτσα και εξέρχεται του νοσοκομείου. Έτσι ελαττώνεται σημαντικά και το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης.Στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ορθοπαιδικής ανακηρύχθηκε η συνιστώμενη εγχείρηση για την αρθρίτιδα του γόνατος και για νεότερης ηλικίας και για υπερήλικα άτομα.

Βλάχος Iωάννης
Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, 
Δ/ντης – Συντονιστής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», Μετεκπαίδευση Γερμανία, Αγγλία, Ειδικότητα σε παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, Ισχίων και Γονάτων
vlachosorthopedicspectrum.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, Δ/ντης – Συντονιστής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», Μετεκπαίδευση Γερμανία, Αγγλία, Ειδικότητα σε παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, Ισχίων και Γονάτων