Η άσκηση τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι κύριες αρτηρίες της καρδιάς να σκληραίνουν, σύμφωνα με έρευνα.
Δύο ή τρεις προπονήσεις την εβδομάδα κράτησαν μόνο μερικώς υγιείς τις αρτηρίες, όπως έδειξε μια έρευνα σε 100 άτομα στα 60 τους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κάθε μορφή άσκησης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Αλλά η σωστή άσκηση στην κατάλληλη στιγμή της ζωής μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology, εξέτασε το ιστορικό άσκησης των συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους και μέτρησε την ακαμψία των αρτηριών τους.
Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα μέσα και έξω από την καρδιά και σε όλα τα μέρη του σώματος. Η καθεμία τους είναι διαμορφωμένη σαν σωλήνας και καθώς οι άνθρωποι γερνούν, σκληραίνουν. Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί επίσης τις αρτηρίες στο να «μπλοκάρουν» με λιπαρή ουσία (αθηρωματική πλάκα).
Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για 30 λεπτά κάθε φορά) καθόλη τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων οδήγησε σε πιο νεανικές μεσαίου μεγέθους αρτηρίες που παρέχουν αίμα στο κεφάλι και τον λαιμό.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που ασκούνταν τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα – περίπου το ποσό που συνιστούσαν οι κατευθυντήριες γραμμές του υπηρεσιών υγείας – είχαν υγιέστερες μεγάλες κεντρικές αρτηρίες καθώς και υγιέστερες μεσαίες. Οι μεγαλύτερες αρτηρίες είναι εκείνες που τροφοδοτούν με αίμα το στήθος και την κοιλιά.
Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το κοινωνικό υπόβαθρο και η εκπαίδευση στα αποτελέσματά της, παράγοντες που έχουν επίσης αντίκτυπο.
Ο Δρ Benjamin Levine, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το Ινστιτούτο για την Άσκηση και την Περιβαλλοντική Ιατρική στο Ντάλας του Τέξας, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι πραγματικά συναρπαστική, επειδή μας επιτρέπει να αναπτύξουμε προγράμματα άσκησης για να κρατάμε την καρδιά νεανική και ακόμη και να αναστρέφουμε τις επιπτώσεις του χρόνου στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία».