Τα τελευταία χρόνια, η ολική αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Η ιδέα της προστασίας των μαλακών μορίων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει έρθει στο προσκήνιο στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων δεν σημαίνει μόνο μικρή τομή, αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο. Είναι η διαφύλαξη και η διατήρηση των μαλακών μορίων, που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί σε λίγες ώρες μετά την επέμβαση απ’ ό,τι σε μέρες ή και εβδομάδες και να πάρει εξιτήριο την ίδια ή την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς τους παραδοσιακούς περιορισμούς.
Γιατί πονάει το ισχίο;
Η πλήρης λειτουργικότητα του ισχίου εξαρτάται από τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων οστών, μυών, συνδέσμων και νεύρων. Όταν ο χόνδρος του ισχίου καταστραφεί ή φθαρεί, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους. Η καταστροφή του χόνδρου συνήθως συμβαίνει στην οστεοαρθρίτιδα, τον πιο κοινό τύπο αρθρίτιδας, που οδηγεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου (άλλες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα κ.α.).
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύσει τον πόνο του ισχίου και να βελτιώσει την κινητικότητά του, αντικαθιστώντας τα μέρη που έχουν καταστραφεί.
Ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο “SuperpathⓇ”
Με τη μέθοδο “SuperpathⓇ”, δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου. Το ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένη επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων είναι η αποφυγή του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο. Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Με αυτή τη χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα, χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές. Με την τεχνική “SuperpathⓇ” δεν κόβονται μύες κατά την επέμβαση, οι μύες απλώς απωθούνται και η όλη επέμβαση γίνεται από ένα μικρό «παράθυρο» μεταξύ τους (σαν να χτίζεις ένα πλοίο μέσα σε ένα μπουκάλι).
Αποφεύγοντας τη διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο, ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια. Έτσι, μένουν περισσότερα ανέπαφα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μύες. Αυτοί οι μύες προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση, χωρίς ο ασθενής να «κουτσαίνει», όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές. Χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς μένουν λιγότερο στο νοσοκομείο και περπατούν την ίδια μέρα της επέμβασης. Επιπροσθέτως ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
- Διαφύλαξη των μαλακών μορίων (κανένας μυς δεν κόβεται)
- Μικρότερη αιμορραγία
- Ελάχιστος πόνος
- Άμεση κινητοποίηση – έξοδος από το νοσοκομείο
- Κανένας περιορισμός
- Ταχύτερη ανάρρωση – αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα
- Το ισχίο μοιάζει πιο «φυσιολογικό»
Κωνσταντίνος Σαράντος
MD, FRCS. Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Νοσ. «Υγεία», Consultant – Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry and Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του Βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών. Εισήγαγε και πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση “SuperpathⓇ” στην Ευρώπη και στο Ην. Βασίλειο το 2014, μετά από εκπαίδευση στην Αμερική από τον δημιουργό της. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, είναι επίσημος εκπαιδευτής της τεχνικής στην Ευρώπη, έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες χειρουργούς, και παρουσίασε τη μέθοδο στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2016.
http://ksarantos.gr/