Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ανθεκτικότητας στις θεραπείες για τις μυκητιασικές λοιμώξεις αυξάνονται, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επιδημίες.

Οι ασθενείς στην Εντατική, όσοι έχουν κάνοι μεταμόσχευση και αυτοί που πάσχουν από καρκίνο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις μυκητιασικές λοιμώξεις.

Οι ερευνητές, αρθρογραφώντας στο περιοδικό Science είπαν ότι χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είχαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των μολυσματικών ασθενειών, όπως ανέφερε ένας ειδικός της ερευνητικής ομάδας.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Exeter, διαπίστωσε μια τεράστια αύξηση στην αντοχή στα αντιμυκητιακά φάρμακα παγκοσμίως τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ο καθηγητής της επιδημιολογίας στο Imperial College, Matthew Fisher, δήλωσε ότι αυτό οφείλεται πιθανώς στον ψεκασμό καλλιεργειών που έχουν πληγεί από μύκητες με τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων στους ασθενείς. Το «ακούσιο παραπροϊόν της διπλής χρήσης των φαρμάκων στο χωράφι και στην κλινική» είναι ότι τα φάρμακα δεν ήταν πλέον αποτελεσματικά στους ασθενείς, είπε.

«Υπάρχουν μύκητες στον αέρα που αναπνέουμε διαρκώς», είπε ο καθηγητής Fisher. «Οι οργανισμοί με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα κάνουν εκπληκτική δουλειά στο να τους αντιμετωπίζουν – αλλά σε πιο αδύναμους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν μυκητιασική λοίμωξη και γι’ αυτό χρειαζόμαστε φάρμακα».

Ο καθηγητής είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από μυκητιασικές λοιμώξεις αυξάνεται ραγδαία ως αποτέλεσμα των αυξημένων αριθμών ανθρώπων με HIV, ηλικιωμένων και ασθενών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα υπάρχοντα φάρμακα, καθώς και μια αυξημένη εστίαση στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, προκειμένου να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων.

Η καθηγήτρια Sarah Gurr, από το Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Η αντοχή στα αντιμυκητιακά φάρμακα έχει σε μεγάλο βαθμό περάσει απαρατήρητη, αλλά χωρίς παρέμβαση, οι μυκητησιακές συνθήκες που επηρεάζουν τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν».

Ο καθηγητής Gordon Brown, διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, δήλωσε ότι ορισμένες μυκητιασικές λοιμώξεις είχαν ποσοστό θνησιμότητας άνω του 50%: «Δεδομένων των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας αυτών των μολύνσεων, αυτές οι ανησυχητικές τάσεις υποδηλώνουν ότι ακόμη και η περιορισμένη μας ικανότητα να θεραπεύουμε αυτές τις λοιμώξεις κινδυνεύει».