Ενώ μερικά ζευγάρια συλλάβουν χωρίς πρόβλημα, άλλα προσπαθούν επί χρόνια προτού επιτύχουν μια εγκυμοσύνη. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες, αν θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να τεκνοποιήσουν, αλλά μια μελέτη έχει ανακαλύψει κατά πόσο αυτά που τρώμε μπορεί να έχουν κάποια επιρροή.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διεξήγαγαν τη μελέτη ανασκόπησης, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynaecology, αξιολογώντας τα υπάρχοντα δεδομένα που συνδέουν διατροφή και γονιμότητα.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να τρώνε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Κάτι τέτοιο, λένε, ενισχύει τη γονιμότητα των γυναικών και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, μπορούν να κατανεμηθούν πιο συγκεκριμένα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι γυναίκες θα πρέπει να τρώνε:
Σολομό
Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Σπανάκι
Φασόλια
Δημητριακά ολικής άλεσης
Φρούτα και λαχανικά

Οι άνδρες  θα πρέπει να τρώνε:
Μαύρη σοκολάτα
Μούρα
Εσπεριδοειδή
Ψάρι
Κοτόπουλο
Δημητριακά ολικής άλεσης

Όσον αφορά το τι δεν πρέπει να τρώνε, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων, τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κέικ, τα μπισκότα και η μαργαρίνη.

Ωστόσο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, το οινόπνευμα και η καφεΐνη δεν βρέθηκαν ούτε να βελτιώνουν ούτε να μειώνουν τη γονιμότητα.

Για τους άνδρες, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τα αντιοξειδωτικά σε ψηλά επίπεδα, γι’ αυτό τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και η μαύρη σοκολάτα είναι κατάλληλα για τη διατροφή τους. Όσο για το κόκκινο κρέας και τα ψάρια, οι ερευνητές λένε ότι εάν έχουν εκτεθεί σε «υψηλά επίπεδα περιβαλλοντικής μόλυνσης», αυτό «μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες», αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες επί του θέματος.

Οι συγγραφείς της μελέτης δέχονται πάντως ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να ληφθούν ως ευαγγέλιο, καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προτού να καταστεί δυνατό να γραφτεί ένας οριστικός κατάλογος τροφίμων για προτίμηση και αποφυγή, για βελτίωση της γονιμότητας.