Περισσότεροι από 800 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν μετά από κατανάλωση δηλητηριωδών άγριων μανιταριών σε περίπου δέκα επαρχίες στα δυτικά του Ιράν.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις επιπτώσεις που είχαν και εκατοντάδες άλλoι έχουν εισαχθεί για νοσηλεία. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τέτοιου είδους δηλητηρίαση, αναφέρει το Ιρανικό Πρακτορείο Τύπου Τανσίμ.

Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Τα δηλητηριώδη μανιτάρια μοιάζουν ορισμένες φορές με εκείνα που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς πρόβλημα.

Οι άνθρωποι που ζουν στο Ιράν (αλλά και παντού) παροτρύνονται να μην αγοράζουν χύμα μανιτάρια και να μην τα μαζεύουν μόνοι τους και να αγοράζουν μόνο αυτά που πωλούνται σφραγισμένα και συσκευασμένα στα καταστήματα. Στο Ιράν, τα μανιτάρια μπορούν να βρεθούν μερικές φορές προς πώληση στο δρόμο και η τοπική λαϊκή σοφία για το ποια είναι ασφαλή για κατανάλωση μπορεί να είναι αναξιόπιστη.

Οι θανατηφόροι μύκητες αναπτύσσονται στις ορεινές περιοχές του δυτικού Ιράν μετά τις ανοιξιάτικες βροχές. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των μανιταριών πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Επτά από τους νεκρούς ζούσαν στην περιοχή Κερμανάς.