Η διατάραξη του εσωτερικού ρολογιού του σώματος – του κιρκάδιου ρυθμού, που μας λέει πότε πρέπει να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε, μεταξύ άλλων- μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης, λένε οι επιστήμονες.

Το βιολογικό ρολόι χτυπάει σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ιστοί λειτουργούν σε καθημερινό ρυθμό. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry σε 91.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η διατάραξή του συνδέεται με κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δήλωσαν ότι ήταν μια προειδοποίηση για τις κοινωνίες ότι κινούνται πλέον λιγότερο αρμονικά με τους φυσικούς ρυθμούς.

Παρόλο που η μελέτη δεν εξέτασε τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο καθηγητής Daniel Smith, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε ότι «είναι πιθανό» κάποιοι από τους ανθρώπους της μελέτης που αντιμετώπιζαν δυσκολίες με το εσωτερικό τους ρολόι να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη νύχτα, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζουν το σώμα τους.

«Για μένα, το κινητό μου τηλέφωνο σβήνει πριν από τις 22:00 το βράδυ και αυτό είναι, γιατί προφανώς δεν εξελιχθήκαμε να κοιτάμε τις οθόνες μας, την ώρα που θα έπρεπε να κοιμόμαστε», είπε.

Οι άνθρωποι στη μελέτη φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της δραστηριότητας για μια εβδομάδα, ώστε να διαπιστωθεί πόσο διαταραγμένα ήταν το εσωτερικό τους ρολόι. Εκείνοι που ήταν πολύ δραστήριοι τη νύχτα ή χωρίς δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας χαρακτηρίστηκαν με διαταραγμένο εσωτερικό ρολόι.

Αυτοί ήταν μεταξύ 6% και 10% πιο πιθανό να έχουν διαγνωστεί με μια διαταραχή της διάθεσης, από ό, τι οι άνθρωποι που είχαν ένα πιο χαρακτηριστικό – ενεργό την ημέρα, ανενεργό τη νύχτα- πρόγραμμα.

Ο καθηγητής Smith, ψυχίατρος, είπε: «Αυτές οι διαφορές δεν είναι τεράστιες. Αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι είναι αρκετά ισχυρές σε πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα». Η μελέτη διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, αισθήματος μοναξιά και λιγότερης ευτυχίας, χειρότερους χρόνους αντίδρασης και μεγαλύτερη αστάθεια διάθεσης σε άτομα με διαταραχές του ρολογιού του σώματος.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να πει αν η διακοπή προκαλεί την ψυχική ασθένεια ή είναι απλά ένα σύμπτωμα αυτής. Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω έρευνα.