Η Γαλλία έχει δει μια απότομη πτώση του αριθμού των ανθρώπων που καπνίζουν καθημερινά, με ένα εκατομμύριο λιγότερους Γάλλους να καπνίζουν σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2017, σύμφωνα με έρευνα.

Μια τόσο μεγάλη πτώση δεν παρατηρήθηκε ολόκληρη τη δεκαετία, σύμφωνα με τη δημόσια υγεία της Γαλλίας, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη. Υπήρξε επίσης μείωση του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων και των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Η μελέτη επεσήμανε την εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος που εισήχθησαν στη Γαλλία ως τον πιθανότερο λόγο για τη μείωση. Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί ουδέτερες συσκευασίες στα καπνικά προϊόντα, οικονομικά κίνητρα για τα άτομα που χρησιμοποιούν υποκατάστατα καπνού, υψηλότερη τιμολόγηση των τσιγάρων και εκστρατείες όπως ο εθνικός μήνας χωρίς καπνό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2017 το 26,9% των ατόμων ηλικίας 18 έως 75 ετών κάπνιζαν καθημερινά, έναντι 29,4% το προηγούμενο έτος. Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση από τα 13,2 εκατομμύρια καπνιστές στα 12,2 εκατομμύρια για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, κ. Agnès Buzyn, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μείωση του καπνίσματος μεταξύ των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, λέγοντας ότι «το κάπνισμα είναι μια τροχιά ανισότητας, βαραίνει ιδιαίτερα τους πιο μειονεκτούντες και δυσχεραίνει οικονομικά τη θέση τους».

Μια μελέτη πέρυσι διαπίστωσε ότι παρά τις δεκαετίες πολιτικών ελέγχου του καπνίσματος, η αύξηση του πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό καπνιστών.

Σε όλο τον κόσμο, το κάπνισμα προκαλεί έναν στους δέκα θανάτους – τους μισούς σε μόλις τέσσερις χώρες – την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η ανάλυση ανά χώρα προειδοποιεί ότι «η επιδημία καπνίσματος εξάγεται από τον πλούσιο κόσμο σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι προειδοποιήσεις με εικόνες στα καπνικά προϊόντα ειδικότερα αποδεικνύονται ωφέλιμες για τους ανθρώπους ώστε να εγκαταλείψουν το κάπνισμα και λέει ότι 78 χώρες, που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ακολουθούν σήμερα τις βέλτιστες πολιτικές για την αποτροπή του καπνίσματος.