Ένας νέος νόμος για τις αμβλώσεις θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Leo Varadkar, ως αποτέλεσμα της συντριπτικής πλειοψηφίας υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στη χώρα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης και μέχρι την 24η εβδομάδα σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Simon Harris θα ζητήσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη για τη σύνταξη της νέας νομοθεσίας.

Το αποτέλεσμα στα νότια των συνόρων έχει μετατοπίσει την προσοχή στους νόμους περί άμβλωσης της Βόρειας Ιρλανδίας, που σύντομα θα γίνει το μόνο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου με σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Η Penny Mordaunt – η οποία είναι υπεύθυνη της ιρλανδικής κυβέρνησης για τις γυναίκες και την ισότητα – δήλωσε ότι το δημοψήφισμα σηματοδότησε μια «ιστορική και σπουδαία ημέρα για την Ιρλανδία» και μια «ελπιδοφόρα για τη Βόρεια Ιρλανδία».

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υποστήριξαν την απόφαση αλλαγής του νόμου σε κάθε εκλογική περιφέρεια της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, με εξαίρεση το Ντόνεγκαλ.

Το δημοψήφισμα έδωσε οριστική συναίνεση για τη μεταρρύθμιση, σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα φύλα και στις περισσότερες κομητείες. Τα τελικά αποτελέσματα ήταν 66,4% υπέρ της αλλαγής και 33,6% κατά.

Ο κ. Varadkar δήλωσε όλοι θα θυμούνται το Σάββατο ως την ημέρα που η Ιρλανδία «αγκάλιασε τις ευθύνες της, ως πολίτες και ως χώρα. Την ημέρα που η Ιρλανδία βγήκε από τις τελευταίες σκιές μας και εισήλθε στο φως. Την ημέρα που ενηλικιωθήκαμε ως χώρα, την ημέρα που πήραμε τη θέση μας ανάμεσα στα έθνη του κόσμου».

Η όγδοη τροπολογία που εισήχθη στο ιρλανδικό σύνταγμα το 1983 έδινε ίσα δικαιώματα στη ζωή στο αγέννητο παιδί και τη μητέρα. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες γυναίκες της Ιρλανδίας να ταξιδεύουν στην Αγγλία κάθε χρόνο για αμβλώσεις.

Οι ομάδες που τάσσονται κατά των αμβλώσεων χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα «τραγωδία ιστορικών αναλογιών», με μία από αυτές να δηλώνει ότι ήδη σχεδιάζει διαμαρτυρία έξω από κλινικές αμβλώσεων, όταν τελικά αυτές ανοίξουν στην Ιρλανδία.