Τα αυγά θεωρούνται ως μια καταπληκτική πηγή αρκετών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, βιταμινών και βασικών λιπαρών οξέων. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Μια πρόσφατη μελέτη υποστήριξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Liming Li και τον Δρ Canqing Yu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 400.000 ενήλικες στην Κίνα, ηλικίας μεταξύ 30 και 79 ετών.

Οι 416.213 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν για αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη. Όλα τα άτομα που περιλαμβάνονταν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart, ερωτήθηκαν πόσο συχνά τρώνε τα αυγά. Μετά την αρχική μελέτη, η υγεία τους τεκμηριώθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου εννέα ετών.

Οι καθηγητές Li και Dr Yu αποφάσισαν να συγκρίνουν άμεσα τα αποτελέσματα του 13,1% των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα με εκείνα του 9,1% που επιβεβαίωσαν ότι δεν κατανάλωναν ποτέ αυγά. Ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν ένα αυγό κάθε μέρα είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο να υποφέρουν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Είχαν επίσης 28% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από θάνατο που προκλήθηκε από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 18% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, η μελέτη ανέφερε ότι ήταν 12% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια.

Ενώ υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει καρδιακή νόσο, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση αυγών, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι συντάκτες της μελέτης πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά τους εμφανίζουν μια εμφανή σχέση μεταξύ των δύο.

Η καθηγήτρια Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επεσήμανε ότι η συνολική διατροφή των συμμετεχόντων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

«Σε ένα δυτικό πλαίσιο διατροφής, εάν τρώτε αυγά με πολύ επεξεργασμένο λευκό ψωμί, μεταποιημένα κρέατα όπως μπέικον και λουκάνικα και κέτσαπ πλούσια σε ζάχαρη, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την κατανάλωση ενός αυγού με ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά για παράδειγμα», δήλωσε. «Αυτή η έρευνα, όπως και οι περισσότερες μεγάλες διατροφικές έρευνες, είναι παρατηρητική και όχι πειραματική, δηλαδή ακολουθεί ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν παρεμβαίνει με τη δοκιμή συγκεκριμένων διατροφών».