Ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων θα μπορούσε να βεβαιώσει ότι ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για μια υγιή ζωή, πολλοί καταλήγουν να τον στερούνται εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων και του έντονου τρόπου ζωής.

Η έλλειψη επαρκούς χρόνου ύπνου προφανώς δεν είναι κάτι ιδανικό, καθώς συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου το σαββατοκύριακο θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τις επιζήμιες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη για να προσδιορίσουν πώς η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και του σαββατοκύριακου μπορεί να αντιστοιχεί στο ποσοστό θνησιμότητας ενός ατόμου. Ο Torbjörn Åkerstedt, καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Άγχους στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ηγήθηκε της μελέτης, στην οποία η ομάδα του αξιολόγησε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 43.880 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 13 ετών.

Τα συμπεράσματά τους ανέφεραν ότι όσοι κάτω από την ηλικία των 65 ετών κοιμόταν πέντε ώρες ή λιγότερο τα σαββατοκύριακα, είχαν 52% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όσους απολάμβαναν έξι ή επτά ώρες ύπνου.

Ωστόσο, εκείνοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας που κοιμόντουσαν για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, διαπιστώθηκε ότι είχαν το ίδιο ποσοστό θνησιμότητας με εκείνους που κοιμόταν σταθερά για έξι ή επτά ώρες κάθε νύχτα.

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι οι περισσότερες από οκτώ ώρες ύπνου κάθε νύχτα, συνδέεται επίσης με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως κατά πόσον οι συμμετέχοντες κάπνιζαν, έπιναν αλκοόλ, κατανάλωναν καφέ και ήταν σωματικά δραστήριοι, ελήφθησαν επίσης υπόψη κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το τελικός συμπέρασμα της μελέτης ήταν πάντως ελαφρώς αόριστο: «Ενδεχομένως, ο μακρύς σε διάρκεια ύπνος του σαββατοκύριακου να μπορεί να αντισταθμίσει τον μικρό σε διάρκεια ύπνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».