Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε φυτά και θαλασσινά. Η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή μας, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο σε παγκόσμιο επίπεδο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων – ειδικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Σε πειραματικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κατά τα πρώτα έτη της ανάπτυξης μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.

Αλλά δεν είναι όλα τα ωμέγα-3 εξίσου ωφέλιμα. Δομικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται σε φυτά και θαλασσινά είναι διαφορετικά μόρια. Μεγάλο μέρος της έρευνας μέχρι σήμερα υποδηλώνει ότι τα οφέλη των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορούν να αποδοθούν στα συγκεκριμένα που απαντώνται στα θαλασσινά, όπως το EPA και το DHA.

Αντίθετα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται σε φυτά, όπως το ALA, θεωρούνται ότι είναι λιγότερο ισχυρά.

Αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν ποτέ βέβαιοι για το πόσο πιο ωφέλιμα είναι τα ωμέγα-3 των θαλασσινών μέχρι πρόσφατα, όταν η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Guelph έριξε φως σε αυτήν την ερώτηση. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε ποντίκια κατά την οποία συνέκριναν τις επιδράσεις του ALA έναντι του EPA και του DHA στην ανάπτυξη του όγκου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο ήταν ευεργετικά στην αλλαγή της ανάπτυξης του μαστικού αδένα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Επίσης, μείωσαν το μέγεθος και τον πολλαπλασιασμό του όγκου μετά την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη δείχνει ότι τα EPA και DHA είναι οκτώ φορές πιο ισχυρά από το ALA. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ωμέγα-3 από τα θαλασσινά μπορεί να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και στην καλύτερη πρόγνωση για τον ασθενή, όταν εμφανιστεί η ασθένεια.

Ωστόσο, παίρνουμε αρκετά ωμέγα-3 από τα θαλασσινά στη διατροφή μας; Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι 84% των παιδιών καταναλώνουν λιγότερο από μία μερίδα ψαριών ή θαλασσινών την εβδομάδα και αρκετές άλλες δείχνουν ότι οι διατροφική πρόσληψη EPA και DHA θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη προκειμένου να έχει αποτελέσματα.

Ενσωματώνοντας περισσότερα θαλασσινά ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -όπως το γάλα με ωμέγα-3 και τα αυγά- από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, μπορεί να μειωθεί ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και άλλων κοινών χρόνιων παθήσεων αργότερα στη ζωή.