Μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αριθμών και μέτρησης θερμίδων: μια νέα έρευνα καταδεικνύει ότι η ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουμε δεν είναι πιο σημαντική από την πηγή αυτών των θερμίδων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Reviews, αποκάλυψε ότι οι θερμίδες που υπάρχουν στα ποτά με γλυκαντικά, όπως τα αναψυκτικά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, η ομάδα των 22 ερευνητών από διαφορετικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι παρόλο που περιείχε την ίδια ποσότητα θερμίδων, ένα κουτάκι αναψυκτικού 340 ml είναι λιγότερο υγιεινό από μια μεσαίου μεγέθους πατάτα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Ενώ το αναψυκτικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2, η πατάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο, προσφέροντας ποικίλα διατροφικά οφέλη.

«Οι θερμίδες από οποιοδήποτε τρόφιμο έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιομεταβολική νόσο, επειδή όλες οι θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στο ενεργειακό ισοζύγιο και την αύξηση του λίπους», αναφέρει η μελέτη. «Ωστόσο, διάφορα διατροφικά συστατικά μπορεί να προωθήσουν την παχυσαρκία και την καρδιομεταβολική νόσο με πρόσθετους μηχανισμούς που δεν προέρχονται αποκλειστικά από το θερμιδικό περιεχόμενο».

Ενώ το να καταναλώνετε μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων που προέρχονται από ποτά που έχουν υποστεί γλύκανση με φρουκτόζη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων, το να καταναλώσετε την ίδια ποσότητα θερμίδων από πηγές όπως το γιαούρτι και το τυρί θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να μειώνει τους κινδύνους, υποστηρίζει η μελέτη.

Η έρευνα έδειξε επίσης τις διαφορές μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν ίσες ποσότητες λίπους. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα καρύδια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Kimber Stanhope, βιολόγος διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η έρευνα θα ρίξει περισσότερο φως στις διατροφικές συμβουλές: «Αυτή η εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή ανασκόπηση μπορεί να βελτιώσει τόσο τον σχεδιασμό μελλοντικών ερευνών, όσο και να επικεντρώσει την προσοχή σε τομείς έρευνας που μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιβράδυνση των επιδημιών της παχυσαρκίας και του διαβήτη».