Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αλλά κατά τα άλλα υγιείς, εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Η ανάλυση παρακολούθησε την υγεία 90.257 γυναικών στις ΗΠΑ για 30 χρόνια. Εκείνες με υπερβολικό βάρος ήταν πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ακόμη και αν είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και δεν υπέφεραν από διαβήτη, όπως διαπιστώθηκε.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη έδειξε ότι «η υγιής παχυσαρκία δεν αποτελεί μια κατάσταση χωρίς κινδύνους».

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν όλους τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολική χοληστερόλη και διαβήτη. Ωστόσο, κάποιοι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν φαίνεται να έχουν αυτές τις μεταβολικές διαταραχές, οδηγώντας τους επιστήμονες να συζητήσουν εάν το υπερβολικό βάρος αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο.

Αυτή η νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες (ΔΜΣ άνω του 25 και του 30, αντίστοιχα), αλλά δεν είχαν κανέναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ήταν 20% και 39% αντίστοιχα πιθανότερο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις από ό,τι οι γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9 ) που ήταν μεταβολικά υγιείς.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι έδειξε περισσότερο μια συσχέτιση παρά μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος και ότι αφορούσε κυρίως λευκές γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε άλλες εθνοτικές ομάδες ή άνδρες.

«Η μεγάλη μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία δεν αποτελεί αβλαβή κατάσταση και ότι ακόμη και οι γυναίκες που παραμένουν απαλλαγμένες από μεταβολικές ασθένειες εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων», δήλωσε ο καθηγητής Matthias Schulze από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam- Rehbruecke, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Οι γυναίκες που είχαν κανονικό βάρος αλλά μεταβολικές ασθένειες ήταν περίπου δυόμισι φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις από ό,τι γυναίκες με το ίδιο βάρος που ήταν μεταβολικά υγιείς. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη μεγαλύτερος στις γυναίκες που ήταν ταυτόχρονα υπέρβαρες και παχύσαρκες, επισήμανε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι η πλειοψηφία των μεταβολικά υγιών γυναικών εμφάνισε υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολική χοληστερόλη ή διαβήτη καθώς γερνούσαν, ακόμη και αν είχαν φυσιολογικό βάρος.