Η ανακάλυψη ενός νέου λιποκυττάρου θα μπορούσε να εξηγεί τη σχέση μεταξύ διακοπής του καπνίσματος και αύξησης βάρους και να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (LSI) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μια ομάδα ερευνητών διερεύνησε τη λειτουργία ενός νέου τύπου λιποκυττάρου: του θερμογενούς ή «μπεζ» λιπώδους κυττάρου.

Η Jun Wu, καθηγήτρια στο LSI και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, είχε προηγουμένως συναντήσει τα μπεζ λιποκύτταρα σε προηγούμενη έρευνα. Αυτά, «καίνε» ενέργεια, όταν ενεργοποιούνται μέσω θερμογένεσης, η οποία συμβαίνει όταν παράγεται θερμότητα στο σώμα.

Προκειμένου να εκτιμηθεί ο τρόπος λειτουργίας των μπεζ κυττάρων, η κα Wu και η ομάδα της τα εξέτασαν όταν είχαν ενεργοποιηθεί.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, ξεχώρισαν ένα μόριο που υπάρχει στα μπεζ λιποκύτταρα ποντικών και ανθρώπων που ονομάζεται CHRNA2, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στη θερμογένεση. Δεν ανιχνεύθηκε CHRNA2 στο λευκό λίπος των ποντικών και των ανθρώπων, η λειτουργία του οποίου είναι η αποθήκευση ενέργειας και όχι το κάψιμό της.

Το CHRNA2 είναι επίσης γνωστό για τη ρύθμιση της εξάρτησης από τη νικοτίνη στον εγκέφαλο.

Επομένως, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να φωτίσουν το γιατί τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα συχνά κερδίζουν βάρος, καθώς η νικοτίνη στα τσιγάρα έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις ορέξεις των καπνιστών.

Η κ. Wu τόνισε ότι αυτή η έρευνα δεν έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καπνίζουν, για να αποφύγουν την αύξηση του βάρους τους, αλλά ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή προβλήματα μεταβολισμού.

Σύμφωνα με την κ. Wu, η κατανόηση του τρόπου που το CHRNA2 στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για άτομα που έχουν ανθυγιεινό βάρος.

«Όσο περισσότερο ακριβείς μπορούμε να γίνουμε στον εντοπισμό του τρόπου ενεργοποίηση του μπεζ λίπους, τόσο πιο πιθανό είναι να βρούμε μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μεταβολική υγεία που να μην έχει επιβλαβείς παρενέργειες», δήλωσε η ερευνήτρια.