Tα γονίδιά μας μπορεί να καθορίσουν μια σειρά χαρακτηριστικών, όπως το χρώμα των ματιών μας, το σχήμα των αυτιών μας και το αν είμαστε σε θέση να «τυλίξουμε» τη γλώσσα μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η γενετική μας προδιάθεση δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ικανότητα του σώματός μας να χάνει ή να παίρνει βάρος.

Οι επιστήμονες στο King’s College του Λονδίνου εκπόνησαν πρόσφατα μια μελέτη για να διερευνήσουν πώς επεξεργάζεται το έντερο και διανέμει το λίπος, αξιολογώντας 786 άτομα από μια ομάδα διδύμων. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα κοπράνων από τα δίδυμα, προσδιορίζοντας με επιτυχία τους βιοδείκτες που αντιστοιχούσαν σε αύξηση του σπλαχνικού λίπους γύρω από τη μέση.

Μετά την ανάλυση των μορίων στα δείγματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γενετική προδιάθεση επηρεάζει μόνο εν μέρει την αύξηση βάρους, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες να έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα: Μόνο το 17,9% των διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο έντερο θα μπορούσε να συνδεθεί με κληρονομικούς παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, το 67,7% των διεργασιών στο έντερο προκλήθηκαν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή ενός ατόμου.

Ο Δρ Jonas Zierer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics, πιστεύει ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη θεραπειών για την παχυσαρκία στο μέλλον: «Αυτή η νέα γνώση σημαίνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον του εντέρου και να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της παχυσαρκίας από μια νέα γωνία που σχετίζεται με τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η διατροφή και τα μικρόβια στο έντερο», ανέφερε.

Ο καθηγητής Tim Spector, επικεφαλής της Twin Research Group του King’s College, δήλωσε επίσης τον ενθουσιασμό του για τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας: «Αυτή η συναρπαστική μελέτη σε δίδυμα αδέρφια μας δείχνει τη σημασία που έχουν για την υγεία και το βάρος μας χιλιάδες χημικές ουσίες που παράγουν μικροοργανισμοί ως απάντηση στα τρόφιμα που καταναλώνουμε», δήλωσε. «Το να γνωρίζουμε ότι ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που τρώμε και όχι από τα γονίδιά μας είναι μεγάλη είδηση ​​και ανοίγει πολλούς τρόπους για να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα ως φάρμακα».

Τον Απρίλιο, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Νοσοκομείου St Michael στο Τορόντο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζυμαρικών ως μέρος μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να χάσει μερικά επιπλέον κιλά. Μια διαπίστωση που αμφισβητεί την αντίληψη ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξαλείψουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους για να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.