Ερευνητές που εργάζονται για τον Αμερικανικό Στρατό υπολόγισαν πόσο καφέ θα πρέπει να καταναλώνουμε -και πότε– ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη επαγρύπνηση.
Ο καφές είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη διεγερτική ουσία στον κόσμο και όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ο Στρατός τη χρησιμοποιεί, για να εξασφαλίσει ότι τα στελέχη του είναι σε εγρήγορση και εργάζονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αλλά ο σωστός συγχρονισμός της κατανάλωσης καφέ είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί η βέλτιστη επίδρασή του στον οργανισμό μας – αν τον πιείτε πολύ νωρίς, τα αποτελέσματα θα εξαφανιστούν πριν από την ώρα που τα χρειάζεστε περισσότερο, αν τον πιείτε πολύ αργά, υπάρχει περίπτωση να μην κλείσετε μάτι όλη νύχτα.
Τώρα, όμως, το Τμήμα Βιοτεχνολογίας για την Ιατρική Έρευνα και τα Υλικά του Ινστιτούτου Εφαρμογών Υπολογιστικού Λογισμικού Υψηλών Επιδόσεων (BHSAI) του Αμερικανικού Στρατού, έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να προσφέρει τη λύση.
Με μια εφαρμογή που ονομάζεται 2B-Alert και η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν δοκιμές και να εισάγουν δεδομένα για τον ύπνο και την κατανάλωση καφεΐνης που κάνουν και στη συνέχεια θα λαμβάνουν «προγράμματα ύπνου και καφεΐνης», για να τους βοηθήσουν να «βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους» στο μέλλον.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εφαρμογή θα είναι χρήσιμη για φοιτητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις, πιλότους, φορτηγατζήδες και όσους σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια δραστηριότητα κατά την οποία θα πρέπει να λειτουργούν σε κορυφαίο πνευματικό επίπεδο, για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
«Βρήκαμε ότι χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμό μας, ο οποίος καθορίζει πότε και πόση ποσότητα καφεΐνης θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος, μπορούμε να βελτιώσουμε την εγρήγορση έως και 64%, καταναλώνοντας την ίδια συνολική ποσότητα καφεΐνης», δήλωσε ο κύριος ερευνητής και ο ανώτερος συγγραφέας Jaques Reifman. «Εναλλακτικά, ένα άτομο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καφεΐνης έως και 65%, χωρίς να έχει μείωση στο επίπεδο εγρήγορσης που απολάμβανε έως τώρα».
Ο αλγόριθμος δημιουργήθηκε με την αξιολόγηση της διαφορετικής δοσολογίας σε τέσσερις προηγούμενες μελέτες σχετικά με την απώλεια ύπνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις τακτικές που θα βελτιώνουν την απόδοση του νευροσυμπεριφορικού συστήματος ή τη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης.
«Ο αλγόριθμος μας είναι το πρώτο ποσοτικό εργαλείο που παρέχει αυτοματοποιημένη, εξατομικευμένη καθοδήγηση για ασφαλή και αποτελεσματική δοσολογία καφεΐνης για μεγιστοποίηση της εγρήγορσης στις πιο αναγκαίες στιγμές, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης απώλειας ύπνου», δήλωσε ο Reifman.