Είτε υποφέρετε από τροφικές δυσανεξίες είτε απλώς έχετε μια τάση να το παρακάνετε με το φαγητό, το φούσκωμα στο στομάχι μας επηρεάζει λίγο-πολύ όλους.

Το φουσκωμένο στομάχι μπορεί να προκαλέσει μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από δυσφορία έως χαμηλή αυτοεκτίμηση και το τι το προκαλεί μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πώς προκαλείται λοιπόν και γιατί είναι πιο διαδεδομένο στις γυναίκες;

Η ιρλανδή blogger Maeve Madden αντιμετώπισε το φούσκωμα στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως αποτέλεσμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Οι ειλικρινείς φωτογραφίες της φουσκωμένης κοιλιάς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πρόσφεραν χιλιάδες οπαδούς, που όλοι επαινούν την πρώην επαγγελματία χορεύτρια για την ειλικρίνειά της.

Ως γνώστης του προβλήματος, η Madden δημιούργησε ένα βιβλίο με τίτλο Beat The Bloat, στο οποίο καταγράφει συμβουλές διατροφής και άσκησης που χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει το φούσκωμα.

Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους ενδεχομένως να παρουσιάζει κάποιος φούσκωμα, εξηγεί ότι θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος υγείας ή απλώς έλλειψης ύπνου. «Ένας στους πέντε πάσχει από ευερέθιστο έντερο και πολυκυστικές ωοθήκες έχει μία στις 10 γυναίκες», λέει, επικαλούμενος κάποιες κοινές αιτίες. «Πολλοί από εμάς έχουμε επίσης δυσανεξίες σε τρόφιμα και φυσικά άγχος, που μπορεί να είναι από τους λόγους για τους οποίους υποφέρουμε από φούσκωμα».

«Το φούσκωμα προκαλεί σωματική δυσφορία και πάντα φαίνεται να έρχεται τη χειρότερη στιγμή, όπως διακοπές, πάρτι, οικογενειακές περιστάσεις ή στα πρώτα ραντεβού».

Αντί να προσφέρει διατροφικές συμβουλές, δεδομένου ότι το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικά τρόφιμα, οι συμβουλές της Madden για την καταπολέμηση της φουσκώματος είναι πιο επικεντρωμένες στον τρόπο ζωής και περιλαμβάνουν μια λίστα με χρήσιμες «ανταλλαγές τροφίμων» που πρέπει να γίνουν.

Αυτές περιλαμβάνουν την επιλογή σύνθετων υδατανθράκων, όπως η κινόα και οι γλυκοπατάτες, στη θέση του κουσκούς και των τσιπς, παπάγιας αντί για καρπούζι και το γάλα από καρύδα αντί για αγελαδινό. Το βιβλίο της Madden περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από συνταγές κατά του φουσκώματος.

Ωστόσο, για να νικήσετε το φούσκωμα δεν απαιτείται απλώς μια προσαρμογή στις τροφές που τρώτε, υποστηρίζει η Madden, αλλά και να ασκείστε αρκετά.

«Η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα», εξηγεί, «έτσι, αν και μπορεί να θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο μετά από ένα μεγάλο γεύμα, η άσκηση για 10-15 λεπτά μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετική. Είτε τρέξιμο στον διάδρομο είτε μια βόλτα με το σκυλί, οι περισσότερες μορφές σωματικής άσκησης θα βοηθήσουν στην αποβολή των αερίων που προκαλούν πόνο και φούσκωμα και θα εκκινήσουν τη διαδικασία της πέψης».