Τα οφέλη του καφέ στην υγεία μας μπορεί να αμφισβητούνται τακτικά, αλλά μια νέα μελέτη συνδέσει την κατανάλωση καφεΐνης με βελτιωμένη καρδιακή υγεία. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των καρδιαγγειακών κυττάρων από βλάβες αλλά και να τα βοηθήσει να επισκευαστούν.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Περιβαλλοντική Ιατρική IUF-Leibniz στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των κυττάρων που αποτελούν εσωτερική επίστρωση στις αρτηρίες και τις φλέβες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ικανότητά τους να ανακάμπτουν από βλάβες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ -ή άλλων ποτών με καφεΐνη- θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από τους νεότερους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η καφεΐνη προκαλεί την κίνηση μιας πρωτεΐνης, γεγονός που τελικά οδηγεί στην προστασία των καρδιακών μυϊκών κυττάρων και βοηθά στην αποκατάσταση του καρδιακού μυός. Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αναλογικά η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ήταν βέλτιστη για τους ανθρώπους.

Στο πείραμα, η καφεΐνη είχε προστατευτική δράση ενάντια στην καρδιακή βλάβη σε προδιαβητικούς, παχύσαρκους και ηλικιωμένους ποντικούς.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν έναν νέο τρόπο δράσης της καφεΐνης, που προάγει την προστασία και την επιδιόρθωση του καρδιακού μυός», δήλωσε ο καθηγητής Judith Haendeler. «Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες στρατηγικές για την προστασία του καρδιακού μυός από βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης καφέ ή της καφεΐνης ως πρόσθετου διαιτητικού παράγοντα στον ηλικιωμένο πληθυσμό».

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Tim Chico, Καθηγητής Καρδιοαγγειακής Ιατρικής και Επίτιμος Σύμβουλος Καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Υπάρχουν ήδη κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από κάποιες ασθένειες. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ, ως απάντηση σε αυτήν τη μελέτη, αλλά οι άνθρωποι που πίνουν ήδη καφέ μπορούν να είναι σίγουροι ότι μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία τους».