Οι ασθενείς που βλέπουν συστηματικά τον ίδιο γιατρό ξανά και ξανά έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα θετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο σε γενικούς παθολόγους όσο και σε εξειδικευμένους γιατρούς και σε διαφορετικούς πολιτισμούς και συστήματα υγείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ δήλωσαν ότι η ανθρώπινη πτυχή της ιατρικής πρακτικής ήταν «δυνητικά σωτήρια για τη ζωή», αλλά έχει παραμεληθεί. Η συνέχεια της περίθαλψης είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και πολύπλοκες ανάγκες υγείας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open, ανέλυσε τα αποτελέσματα 22 ερευνών σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα. Από τις έρευνες, 18 έδειξαν ότι οι επισκέψεις στον ίδιο γιατρό κατά μέσο όρο για δύο χρόνια σήμαινε λιγότερους θανάτους κατά τη διάρκεια των ερευνών, σε σύγκριση με άλλους ασθενείς.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η συνέχεια της φροντίδας ήταν σημαντική και έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στον προγραμματισμό της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο καθηγητής Philip Evans, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: «Η συνέχιση της περίθαλψης πραγματοποιείται όταν ένας ασθενής και ένας γιατρός βλέπουν ο ένας τον άλλον επανειλημμένα και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη επικοινωνία, ικανοποίηση των ασθενών, τήρηση των ιατρικών συμβουλών και πολύ μικρότερη χρήση των νοσοκομειακών υπηρεσιών».

Ο Denis Pereira Gray, ο οποίος επίσης εργάστηκε στη μελέτη, δήλωσε: «Οι ασθενείς γνωρίζουν ότι έχει σημασία ποιον γιατρό επισκέπτονται και πόσο καλά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Μέχρι τώρα, η δυνατότητα των ασθενών να βλέπουν τον γιατρό της επιλογής τους μέσω στου Εθνικού Συστήματος Υγείας θεωρήθηκε θέμα ευκολίας ή ευγένειας. Τώρα, είναι σαφές ότι αφορά την ποιότητα της ιατρικής πρακτικής και είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου».