Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αίσθηση ευτυχίας σας, από το να φάτε σοκολάτα και να ασκηθείτε μέχρι να χαϊδέψετε το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, μια πολυάσχολη ζωή σε μια πόλη με γρήγορους ρυθμούς θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να νιώθετε πραγματικά ικανοποιημένοι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ενώ τα αστικά περιβάλλοντα συνδέονται μερικές φορές με μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, το να κρατάτε τον εαυτό σας απασχολημένο σε καθημερινή βάση συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή, όπως εξήγησε η Δρ Jeanette Bicknell.

«Μεταξύ των ατόμων μιας κοινωνίας, το να είναι κάποιος απασχολημένος ή να αισθάνεται έτσι, φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευημερία του». «Σε αμερικανικές μελέτες, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ανέφεραν ότι ήταν απασχολημένοι, με την έννοια ότι είχαν λίγο περίσσιο χρόνο, αλλά δεν ένιωθαν να είναι υπό πίεση. Αντιθέτως, φάνηκε να αναπτύσσονται ως προσωπικότητες με ταχύτερο ρυθμό».

Η Δρ Bicknell ανέφερε μια μελέτη που πραγματοποίησε ο Robert Levine από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Φρέσνο με μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι διερεύνησαν τον ρυθμό μεγάλων πόλεων σε 31 διαφορετικές χώρες. Η μελέτη κατέδειξε μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας με την οποία οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους και της κατάστασης της οικονομίας στην οποία ζουν. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Δρ Bicknell, η ευτυχία ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να βελτιωθεί με βάση τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύει το χρόνο του σε καθημερινή βάση, παρά με το πόσα χρήματα κερδίζει.

«Σύμφωνα με το παράδοξο του Easterlin (που ονομάστηκε από τον οικονομολόγο Richard Easterlin), όταν οι άνθρωποι έχουν αρκετά χρήματα, για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, η κατοχή περισσότερων χρημάτων δεν συνδέεται απαραιτήτως με αίσθηση υψηλότερης ευτυχίας», δήλωσε.

Τον Οκτώβριο του 2017, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αξιολόγησε την υγεία 419.562 ατόμων από 22 πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ζουν σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές ήταν πιο πιθανό να ζουν πιο ευτυχισμένη και πιο δραστήρια ζωή από εκείνους που ζουν στα προάστια.