Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα για να δώσουν σε τετραπληγικούς ασθενείς ξανά τον έλεγχο των χεριών τους.

Η ερευνητική ομάδα του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία για την αποκατάσταση βλαβών στο νωτιαίο μυελό αρουραίων. Τα ζώα μπόρεσαν να πιάνουν και να τρώνε κύβους ζάχαρης με τα μπροστινά πόδια τους.

Πρόκειται για έρευνα σε πρώιμο στάδιο, αλλά οι ειδικοί είπαν ότι πρόσφερε μερικές από τις πιο επιτακτικές αποδείξεις ότι η λειτουργία των χεριών των ανθρώπων θα μπορούσαν να αποκατασταθούν κάποια μέρα.

Ο νωτιαίος μυελός είναι ένας πυκνός σωλήνας νεύρων που μεταφέρουν εντολές από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Το σώμα επισκευάζει τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού δημιουργώντας νέο ιστό ουλής. Ωστόσο, η ουλή ενεργεί ως εμπόδιο στις νέες συνδέσεις που σχηματίζονται μεταξύ των νεύρων.

Τα ζώα ανέκτησαν την ικανότητα χρήσης των μπροστινών ποδιών τους μετά την ενεργοποίηση της γονιδιακής θεραπείας για δύο μήνες. Η Δρ Emily Burnside, μία από τους ερευνητές, δήλωσε: «Οι αρουραίοι κατάφεραν να προσεγγίσουν με ακρίβεια και να πιάνουν κύβους ζάχαρης. Βρήκαμε επίσης μια δραματική αύξηση της δραστηριότητας στον νωτιαίο μυελό των αρουραίων, υποδηλώνοντας ότι νέες συνδέσεις είχαν γίνει στα δίκτυα των νευρικών κυττάρων».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η προσέγγισή τους θα λειτουργήσει για τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις. Η καθηγήτρια Elizabeth Bradbury δήλωσε επίσης: «Βρίσκουμε αυτήν την ανάκαμψη αυτού του τύπου λειτουργίας πραγματικά συναρπαστική, επειδή για τους ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, η ύψιστη προτεραιότητα είναι να κινούν τα χέρια τους. Το να είναι και πάλι σε θέση να πιάσουν ένα φλιτζάνι καφέ ή να κρατήσουν μια οδοντόβουρτσα, είναι μια τεράστια βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και την ανεξαρτησία τους».

Το 2014, ένας παράλυτος άνθρωπος ήταν σε θέση να περπατήσει ξανά με «π», αφότου υποβλήθηκε σε γονιδιακή θεραπεία: κύτταρα από τη μύτη του χρησιμοποιήθηκαν για να αναγεννηθεί μέρος του νωτιαίου μυελού του. Ο ασθενής, Darek Fidyka, τραυματίστηκε σε επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε διαφορετικό τύπο τραύματος από ανθρώπους που εμπλέκονται σε τροχαία.

Πώς λειτουργεί η γονιδιακή θεραπεία
Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαλύσουν συστατικά του ουλώδους ιστού στον νωτιαίο μυελό των αρουραίων. Έπρεπε να δώσουν στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού ένα νέο σύνολο γενετικών οδηγιών -ένα γονίδιο- για την διάσπαση της ουλή.

Οι οδηγίες που έδωσαν ήταν για ένα ένζυμο που ονομάζεται χονδροϊτινάση και χρησιμοποίησαν έναν ιό για να τις παραδώσει.

Τέλος, χρησιμοποιήθηκε ένα φάρμακο για την ενεργοποίηση των νέων οδηγιών.