Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ειδικό είδος φαρμάκου που βοηθά το σώμα να καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να «καταβροχθίσει» ανεπιθύμητους εισβολείς.

Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική σε επιθετικούς καρκίνους του μαστού και του δέρματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Nature Biomedical Engineering.

Η ομάδα των ΗΠΑ πίσω από τη μελέτη ελπίζει να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους μέσα σε λίγα χρόνια. Το φάρμακο που έχουν σχεδιάσει ήδη έχει άδεια, γεγονός που όπως λένε θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης.

Πρόκειται για ένα «υπερμόριο» – ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από συστατικά μόρια που «χτίζονται» μαζί ως δομικά στοιχεία.

Οι θεραπείες που στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι ένας αυξανόμενος χώρος έρευνας με τον οποίο ασχολούνται πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η τελευταία έρευνα περιλαμβάνει τα φαγοκυτταρικά ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα.

Τα μακροφάγα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, επειδή μπορούν να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν σε αυτούς τους ξένους εισβολείς. Αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς οι όγκοι αναπτύσσονται από τα κύτταρά μας και έχουν έξυπνους μηχανισμούς για να κρύβονται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το φάρμακο που σχεδίασε ο Δρ Ashish Kulkarni και οι συνεργάτες του στο Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα με δύο τρόπους.

Πρώτον, εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα να κρύβονται και να στέλνουν μηνύματα «μην μας φάτε!» στα μακροφάγα. Δεύτερον, εμποδίζει τον όγκο να καθιστά τα μακροφάγα κύτταρα ακίνδυνα για αυτόν.

Η υπερμοριακή θεραπεία φάνηκε να εμποδίζει τον καρκίνο να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στα πειραματόζωα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο.

Ο Δρ Carl Alexander, από την Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι πολύ ελπιδοφόρο που βλέπουμε μια άλλη νέα προσέγγιση και τώρα χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να δείξουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των καρκινοπαθών».