Η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου με ωμέγα-3 συχνά παρουσιάζεται ως ένας απλός τρόπος για να προστατεύσουμε την καρδιά σας – αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι αποδείξεις για τα οφέλη τους είναι λιγοστές, στην καλύτερη περίπτωση.

Οι ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ιατρικών ερευνών Cochrane εξέτασαν δοκιμές σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους και βρήκαν ελάχιστες αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου εμπόδισαν την εμφάνιση καρδιακής νόσου.

Υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα να πάρει κάποιος οποιοδήποτε σημαντικό όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ωμέγα-3 είναι μία στις 1.000. Ωστόσο, συμφωνούν ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπορεί να συνιστάται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η ανασκόπηση εξετάζει κυρίως τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και όχι τα ωμέγα-3 από την κατανάλωση ψαριών. Οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά είναι ωφέλιμα τόσο για την καρδιά, όσο και για τη γενική υγεία.

Τα ωμέγα-3 είναι μια οικογένεια λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε φυτικά έλαια, καρπούς με κέλυφος και σπόρους, σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, αλλά και σε προϊόντα διατροφής όπως γάλα, γιαούρτι και ψωμί, ως πρόσθετα.

Όμως, όταν πρόκειται για τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Lee Hooper, από το Πανεπιστήμιο East Anglia, δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματα αυτής της ανασκόπησης που αντιβαίνουν στη γενική πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 προστατεύουν την καρδιά. Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά όλες αυτές τις πληροφορίες, δεν βλέπουμε σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα. Οι πιο αξιόπιστες μελέτες έδειξαν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία».

Ο καθηγητής Tom Sanders, ειδικός διατροφής στο King’s College του Λονδίνου και επίτιμος διευθυντής της Heart UK, υπενθύμισε ότι «Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων ενθαρρύνουν την κατανάλωση ψαριών, αντί της λήψης συμπληρωμάτων».

Ο καθηγητής Tim Chico, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Αυτά τα συμπληρώματα κοστίζουν, γι’ αυτό συμβουλεύω τον καθένα που τα αγοράζει με την ελπίδα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε φρέσκα διατροφικά προϊόντα που περιέχουν ωμέγα-3».