Υπήρξε πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία μας, ειδικά όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Τώρα, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο American Journal of Clinical Nutrition, διεξήχθη σε μια περίοδο 22 ετών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 2.907 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, από τους οποίους κανείς δεν είχε καμία μορφή καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη της έρευνας.
Οι συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων που βρέθηκαν στο πλάσμα του αίματος των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης, μετά από έξι χρόνια και στη συνέχεια μετά από 13 χρόνια. Η ομάδα είχε 2.428 θανάτους στο τέλος της μελέτης, από τους οποίους 833 ήταν αποτέλεσμα καρδιαγγειακής νόσου.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, το επταδεκανοϊκό οξύ που βρίσκεται στο αίμα, το οποίο είναι μια μορφή κορεσμένου λιπαρού οξέος, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου που προκαλείται από καρδιαγγειακές παθήσεις.
«Τα ευρήματά μας όχι μόνο υποστηρίζουν, αλλά και ενισχύουν σημαντικά το αυξανόμενο σύνολο των στοιχείων που δείχνουν ότι τα λιπαρά των γαλακτοκομικών προϊόντων, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή γενικής θνησιμότητας στους ηλικιωμένους», δήλωσε η Marcia Otto , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο UTH Health School Public Health. «Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ένα λιπαρό οξύ που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα από εγκεφαλικό επεισόδιο».
Η καθηγήτρια συνέχισε, εξηγώντας ότι είναι σημαντικό το κοινό να ενημερώνεται επαρκώς για τις διατροφικές του ανάγκες: «Οι καταναλωτές έχουν εκτεθεί σε πολύ διαφορετικές και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, ιδιαίτερα σε σχέση με τα λιπαρά», ανέφερε: «Είναι επομένως σημαντικό να έχουμε ισχυρές μελέτες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κάνουν πιο ισορροπημένες και ενημερωμένες επιλογές βάσει επιστημονικών στοιχείων και όχι φημών».