Οι γονείς έχουν 2.184 λογομαχίες με τα παιδιά τους κάθε χρόνο – και οι περισσότερες από τις μισές είναι για το τι θα φάνε, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Οι ερευνητές που παρακολούθησαν 2.000 γονείς παιδιών ηλικίας 2 έως 12 ετών αποκάλυψαν ότι πολλοί διαφωνούν με τους απογόνους τους για το τι θέλουν να κάνουν, να τρώνε ή να πίνουν, σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, οι οικογένειες λογομαχούν έξι φορές – συνολικά 42 φορές την εβδομάδα ή 182 φορές μηνιαίως.
Τα παιδιά που δεν τρώνε όλο το φαγητό τους είναι η πιο συνηθισμένη αιτία των τσακωμών, ακολουθούμενη από τα ακατάστατα υπνοδωμάτια. Οι περιπτώσεις που τα παιδιά λένε ότι πεινάνε, αλλά στη συνέχεια δεν θέλουν να φάνε οτιδήποτε υγιεινό, ήταν επίσης ψηλά στη λίστα με τις αιτίες τσακωμών.
Ωστόσο, οι γονείς θα «κερδίσουν» μόλις λίγους πάνω από το ήμισυ των διαφωνιών, καθώς έξι στους δέκα μαμάδες και οι μπαμπάδες παραδέχτηκαν ότι συχνά καταλήγουν σε συμβιβασμούς, για να διατηρήσουν την οικογενειακή ειρήνη και ηρεμία.
«Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η επίτευξη ενός συμβιβασμού με τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να είναι όλοι χαρούμενοι», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας χυμών Capri-Sun, η οποίος ανέθεσε την έρευνα. «Με την πλειοψηφία των οικιακών καυγάδων να αφορούν τα τρόφιμα και τα ποτά, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έχουν το δύσκολο έργο να λύσουν ομαλά τη διαφωνία, διατηρώντας παράλληλα το πάνω χέρι».
Οι περιπτώσεις που τα παιδιά τρώνε γλυκά και σοκολάτες πριν από τα γεύματα, καθυστερούν να πάνε για ύπνο και δεν κάθονται να διαβάσουν, είναι άλλες συνηθισμένες αιτίες καυγάδων, ενώ η χρήση διαφόρων gadget και το βούρτσισμα των δοντιών βρίσκονται επίσης στο τοπ 10.
Επίσης, από την έρευνα προέκυψε ότι ο μέσος όρος της διαφωνίας θα διαρκέσει λίγο πάνω από οκτώ λεπτά. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μπορούν να περιμένουν ότι θα περάσουν 16 λεπτά την ημέρα κάνοντας διαπραγματεύσεις με τα παιδιά τους, ενώ σχεδόν οι μισοί κάνουν συμφωνίες, για να τα πείσουν να φάνε και να πιουν αυτό που τους λένε.
Σχεδόν εννέα στους 10 προσφέρουν στα παιδιά τους ανταμοιβή για να κάνουν αυτό που τους λένε, η οποία μπορεί να είναι επιπλέον χρόνο για παιχνίδι με τα gadget ή απλώς χαρτζιλίκι.