Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά μια ολόκληρη πόλη έχει προστατευθεί από τον δάγκειο ιό που προκαλεί βεβαίως τον δάγκειο πυρετό.

Το κατάφεραν, απελευθερώνοντας στην πόλη Τάουνσβιλ κουνούπια που εξέθρεψαν σε αιχμαλωσία, τα οποία είχαν ειδικά, φυσικά βακτήρια και τα οποία ζευγάρωσαν με τα ντόπια κουνούπια. Με την εξάπλωση των βακτηρίων Wolbachia, τα οποία εμποδίζουν τη μετάδοση του δάγγειου ιού, η πόλη έχει απαλλαγεί κρούσματα του δάγκειο πυρετού από το 2014.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash πιστεύουν επίσης ότι η δουλειά τους θα μπορούσε να σταματήσει και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως ο ιός Ζίκα και η ελονοσία

«Δεν έχουμε τίποτα που να επιβραδύνει αυτές τις ασθένειες – όλες χειροτερεύουν», δήλωσε ο Scott O’Neill, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος για τα Κουνούπια. «Νομίζω ότι έχουμε κάτι εδώ που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και πιστεύω ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε μπροστά μας κάτι πολύ ελπιδοφόρο».

Για πάνω από τέσσερις εποχές των μουσώνων, οι ερευνητές απελευθέρωσαν τα κουνούπια που φέρουν τα βακτήρια Wolbachia σε μια έκταση 66 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην τροπική πόλη του Κουίνσλαντ, όπου ζουν 187.000 κάτοικοι.

Η τοπική κοινότητα αγκάλιασε την έρευνα, ενώ ακόμη και παιδιά σχολικής ηλικίας βοήθησαν, απελευθερώνοντας τα ειδικά κουνούπια που πέρασαν τα βακτήριά τους στον τοπικό πληθυσμό των κουνουπιών. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους, χαρακτηρίζοντας την έρευνά τους την πρώτη επιτυχημένη σε ολόκληρη πόλη.

«Με κόστος περίπου 15 δολάρια ανά άτομο, η δοκιμή στο Τάουνσβιλ αποδεικνύει ότι η μέθοδος μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, αποτελεσματικά και οικονομικά, για να βοηθήσει τις κοινότητες να προστατευτούν από ασθένειες που μεταδίδονται με το τσίμπημα των κουνουπιών», δήλωσε ο καθηγητής O’Neill.

Το πρόγραμμα δοκιμάζεται σήμερα σε 11 χώρες και αποσκοπεί στην ανάπτυξη των κουνούπια με Wolbachia σε μεγαλύτερα και φτωχότερα μέρη σε όλον τον κόσμο, με στόχο τη μείωση του κόστους σε μόλις 1 δολ. ανά άτομο. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι στην Γιογκιγιακάρτα της Ινδονησίας -μια πόλη περίπου 390.000 κατοίκων- όπου βρίσκεται σε εξέλιξη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.