Η κατανάλωση λαχανικών όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κέιλ (σέσκουλο ή λαχανίδα, επί το ελληνικότερον) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι ορισμένα χημικά προϊόντα που παράγονται σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή του στομάχου και του παχέος εντέρου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα καρκίνου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Immunity, διερεύνησε τα οφέλη για την υγεία από μια δίαιτα πλούσια σε ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C). Η I3C παράγεται στο σώμα όταν αφομοιώνονται λαχανικά από το γένος Brassica. Τα λαχανικά στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελών, το λάχανο και τη λαχανίδα.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη μελετώντας γενετικά τροποποιημένους ποντικούς που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε I3C. Μελέτησαν επίσης οργανοειδή στομάχου ποντικιού, τα οποία είναι όργανα-μινιατούρες που δημιουργούνται από βλαστοκύτταρα.

Διαπίστωσαν ότι η παρουσία του I3C ενεργοποιούσε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας υδρογονάνθρακα αρυλίου (AHR). Το πρώτο αποτέλεσμα που είχε αυτό ήταν να σταματήσει το έντερο να παρουσιάζει φλεγμονή, καθώς η AHR ήταν σε θέση να στέλνει σήματα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού και επιθηλιακά κύτταρα στην επένδυση του εντέρου, συνεπώς οι ποντικοί ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Μελετήσαμε γενετικώς τροποποιημένους ποντικούς που δεν μπορούν να παράγουν ή να ενεργοποιήσουν την AHR στο έντερό τους και διαπιστώσαμε ότι ανέπτυξαν εύκολα φλεγμονή του εντέρου που εξελίχθηκε σε καρκίνο του παχέος εντέρου», εξήγησε η Δρ Amina Metidji, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Francis Crick Institute και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ωστόσο, όταν εφαρμόσαμε διατροφή εμπλουτισμένη με I3C, τα ποντίκια δεν ανέπτυξαν φλεγμονή ή καρκίνο. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, όταν τα ποντίκια των οποίων ο καρκίνος ήταν ήδη αναπτυσσόμενος, ξεκίνησαν διατροφή εμπλουτισμένη με I3C, κατέληξαν σε σημαντικά λιγότερους όγκους, οι οποίοι ήταν επίσης περισσότερο καλοήθεις».

Τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

«Βλέποντας το σημαντικό αποτέλεσμα της διατροφής στη φλεγμονή του εντέρου και στον καρκίνο του παχέος εντέρου εντυπωσιαστήκαμε», λέει η Δρ Gitta Stockinger, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Francis Crick Institute και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα είναι λόγος για αισιοδοξία. Ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους γενετικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, μπορούμε πιθανώς να τον μετριάσουμε υιοθετώντας μια κατάλληλη διατροφή με πολλά λαχανικά».