Η κατανάλωση γάλακτος το πρωί μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Dairy Science, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ποτού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με βάση το γάλα στο πρωινό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μειώνοντας την όρεξη στο μεσημεριανό.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Douglas Goff, του Πανεπιστημίου Guelph στον Καναδά, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αύξησης των μεταβολικών ασθενειών μέσω της διατροφής.

Στη μελέτη, ο Goff και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης γάλακτος υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο πρωινό, μαζί με δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Εξετάστηκε το πώς επηρεάστηκαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων, η αίσθηση πληρότητας και η ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Διαπίστωσαν ότι χάρη στις πρωτεΐνες του ορού γάλακτος και καζεΐνης που απαντώνται φυσικά στο γάλα, το να είναι το πρώτο πράγμα που πίνουμε απελευθερώνει γαστρικές ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη και αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας χάρη στη μείωση της όρεξης αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει η κατανάλωση γάλακτος στο πρωινό, για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», δήλωσε ο Goff. «Οι διατροφολόγοι έχουν τονίσει τη σημασία ενός υγιεινού πρωινού και αυτή η μελέτη θα πρέπει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να συμπεριλάβουν το γάλα σε αυτό».

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης υπογραμμίσει τα οφέλη της κατανάλωσης μιας διατροφής υψηλής σε πρωτεΐνη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για παράδειγμα, μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ το 2016 αποκάλυψε ότι ο ορός γάλακτος -που είναι υποπροϊόν της παραγωγής τυριού που βρίσκεται σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα- ήταν πιο αποτελεσματικός στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα αυγά και η σόγια. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος στο πρωινό μειώνει σημαντικά την όρεξη.