Η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να συνδεθεί με τις γνωστικές επιδόσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στην Κίνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται περισσότερο με την ηλικία και επηρεάζουν περισσότερο άνδρες με λιγότερη εκπαίδευση.

Για πάνω από τέσσερα χρόνια, οι μαθηματικές και λεκτικές δεξιότητες περίπου 20.000 ατόμων στην Κίνα παρακολουθήθηκαν από την αμερικανική-κινεζική μελέτη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα έχουν παγκόσμια σημασία, καθώς πάνω από το 80% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε μη ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ωστόσο, αν και υπήρξε σύνδεση της ρύπανσης με τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικές επιδόσεις, η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των δύο.

Η μελέτη – η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πεκίνου του Πεκίνου και το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ- βασίστηκε σε μετρήσεις διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων: Δεν είναι σαφές πόσο υπεύθυνος για τα αποτελέσματα είναι ο καθένας από αυτούς τους τρεις ρύπους. Το μονοξείδιο του άνθρακα, το όζον και τα μεγαλύτερα σωματίδια δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Χαρακτηρισμένη ως αόρατος δολοφόνος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί κατ’ εκτίμηση επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η μελέτη προσφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε λεκτικά τεστ γίνεται πιο έντονη καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ειδικά σε λιγότερο μορφωμένους άνδρες», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Στη μελέτη αυτή, ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους και των δύο φύλων, ηλικίας 10 ετών και άνω, μεταξύ του 2010 και του 2014, με 24 τυποποιημένα μαθηματικά τεστ και 34 ερωτήσεις αναγνώρισης λέξεων. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις γνωστικές ικανότητες μαθητών.

«Αυτή η τελευταία μελέτη συμβαδίζει με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών», είπε ο καθηγητής Derrick Ho του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ. «Αυτό που είναι νέο στην παρούσα έρευνα είναι η εστίαση στην περίπτωση της Κίνας και το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή μελέτη σε σύγκριση με πολλές άλλες».

Πολλοί ρύποι πιστεύεται ότι επηρεάζουν άμεσα τις χημικές διαδικασίες του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους – για παράδειγμα, τα σωματίδια μπορεί να μεταφέρουν τοξίνες άμεσα στον εγκέφαλο. Ορισμένοι ρύποι μπορούν επίσης να έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.