Υπήρξε μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη από το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα που συνιστούν διάφορα application φυσικής κατάστασης, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας, όσο έχουμε οδηγηθεί να πιστεύουμε.
Το Google Fit, η πλατφόρμα παρακολούθησης της δραστηριότητας για Android, φαίνεται ότι τώρα παίρνει σαφή θέση επί του ζητήματος και αφαιρεί πλήρως τον στόχο των 10.000 βημάτων από την τελευταία του ενημέρωση. Αντίθετα, ενθαρρύνει τους χρήστες του να επικεντρωθούν περισσότερο στον χρόνο που περνούν μέσα στην ημέρα ασκούμενοι.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο δημοσιογράφος για θέματα υγεία Michael Mosley διερεύνησε εάν ο στόχος των 10.000 βημάτων ημερησίως αξίζει πραγματικά, πραγματοποιώντας ένα πείραμα με τον καθηγητή Rob Copeland. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πραγματοποίηση σύντομων ασκήσεων «μέτριας έως έντονης» έντασης σε καθημερινή βάση είναι πιο επωφελής από την επίτευξη 10.000 βημάτων ημερησίως, παρά το γεγονός ότι απαιτεί συνολικά λιγότερο χρόνο.
Η Google συνεργάστηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Αμερικανικής Καρδιολογική Ένωση για την εισαγωγή δύο κύριων στόχων δραστηριότητας στην τελευταία ενημέρωση του Google Fit, που είναι διαθέσιμη για smartphones με Android και στο smartwatch Wear OS. Αυτές οι νέες λειτουργίες ονομάζονται Move Minutes (Λεπτά Κίνησης) και Heart Points (Πόντοι Καρδιάς).
Τα Λεπτά Κίνησης είναι ο χρόνος που θα περνάει κάποιος χρήστης κάνοντας σωματική άσκηση, η οποία θα περιλαμβάνει μικρές πράξεις, όπως η επιλογή να πάρετε τις σκάλες ή να κάνετε μια βόλτα. Οι Πόντοι Καρδιά δίνονται για πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο.
Η Google δηλώνει ότι ο στόχος αυτών των νέων χαρακτηριστικών είναι να προσφέρει μια πιο απλή προσέγγιση για μια υγιή και ισορροπημένη ζωή.
Ωστόσο, παρά τη μετατόπιση του Google Fit από τον στόχο των 10.000 βημάτων, άλλες εφαρμογές που παρακολουθούν τη δραστηριότητας εξακολουθούν να τον υπερασπίζονται.
Το Fitbit δηλώνει ότι τα 10.000 βήματα ημερησίως αντιστοιχούν σε περίπου 30 λεπτά ημερήσιας δραστηριότητας, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία, όπως η αύξηση της ενέργειας και ο μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακής νόσου. Το Εθνικό Φόρουμ Παχυσαρκίας του Ηνωμένου Βασιλείου περιγράφει τους ανθρώπους που κάνουν μεταξύ 7.000 και 10.000 βήματα ημερησίως ως «μέτρια ενεργούς».
Ο ΠΟΥ συστήνει στους ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης εβδομαδιαίως, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 20 λεπτά άσκησης κάθε μέρα. Με αυτό το σκεπτικό, ίσως το να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στην εβδομαδιαία σωματική μας δραστηριότητα και όχι στον αριθμό των βημάτων μας καθημερινά, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πιο σωστή προσέγγιση.