Η πώληση ενεργειακών ποτών θα μπορούσε να απαγορευτεί στην Αγγλία σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς η κυβέρνηση ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με το θέμα. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και καφεΐνης και συνδέονται με την παχυσαρκία και άλλα θέματα υγείας.

Η κυβέρνηση ζητά απόψεις σχετικά με την ηλικία στην οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται η απαγόρευση, αλλά έδωσε την επιλογή η απαγόρευση να ισχύσει κάτω των 16 ετών ή κάτω των 18 ετών.

Οι νεαροί από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ενεργειακών ποτών στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα. Τα ποτά αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης και ζάχαρης, συχνά πολύ περισσότερα από αυτά των τυποποιημένων αναψυκτικών. Η υπερβολική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας στα παιδιά, όπως παχυσαρκία, φθορά των δοντιών, πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου, πόνο στο στομάχι και υπερκινητικότητα.

Οι έρευνες από σωματεία εκπαιδευτικών έχουν επίσης υποστηρίξει ότι συμβάλλουν στην κακή συμπεριφορά στις σχολικές τάξεις, αν και οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται.

Η απαγόρευση σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στα ποτά που περιέχουν 150 mg καφεΐνης ή περισσότερο ανά λίτρο. Πολλά καταστήματα έχουν ήδη ξεκινήσει της δική τους, εθελοντική απαγόρευση για την πώληση σε παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά είναι ακόμα εύκολο να τα αγοράσουν από αρκετά καταστήματα και φυσικά μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Τα δύο κύρια συστατικά των ενεργειακών ποτών που απασχολούν είναι η ζάχαρη και η καφεΐνη.

Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή υπερβολικά υψηλή σε ζάχαρη υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει το βάρος, που με τη σειρά του συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, κάποιους καρκίνους και διαβήτη τύπου 2. Αλλά πόσα γνωρίζουμε για το τι κάνει η καφεΐνη στα σώματα των νέων βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα;

Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Αλλά δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η καφεΐνη βλάπτει την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των παιδιών, μακροπρόθεσμα.

Αν και αυξάνει την αρτηριακή πίεση βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει συσχέτιση με την υπέρταση (χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση).

Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν έμμεσα σε άλλα θέματα υγείας. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνδέουν τον διαταραγμένο ύπνο με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους.

Η μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης για τα παιδιά είναι χαμηλότερη από αυτή των ενηλίκων – δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ημερησίως τα 2,5mg για κάθε κιλό του βάρους του παδιού – που σημαίνει ότι είναι εύκολο για ένα νέο άτομο να προσλαμβάνει υπερβολική ποσότητα καφεΐνης αν καταναλώνει ενεργειακά ποτά.