Έξι έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα έχουν τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά, με περισσότερο ή λιγότερο χρόνο να αυξάνουν πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως προειδοποιούν ερευνητές του Ωνάσειου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενήλικες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τόσο η στέρηση του ύπνου, όσο και οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι πρέπει να αποφεύγονται, για βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Όσοι κοιμόντουσαν για λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα ή για περισσότερο από οκτώ ώρες είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ή και να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες που κοιμούνταν για έξι έως οκτώ ώρες τη νύχτα, όσοι κοιμούνταν λιγότερο είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ όσοι κοιμούνταν περισσότερο είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο μέσα στα επόμενα εννέα χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο υπερβολικός ή ο μειωμένος ύπνος μπορεί να είναι κακός για την καρδιά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Επαμεινώνδας Φούντας, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί ακριβώς γιατί, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές – παράγοντες που επηρεάζουν όλοι τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

«Το να μην κοιμόμαστε αρκετά ή να το παρακάνουμε πότε-πότε είναι απίθανο να είναι επιβλαβές για την υγεία, αλλά συσσωρεύονται αποδείξεις ότι η στέρηση του νυχτερινού ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος σε συστηματική βάση θα πρέπει να αποφεύγονται», πρόσθεσε ο Δρ Φούντας.

Η Emily McGrath, ανώτερη νοσοκόμα στο British Heart Foundation, τόνισε ότι ο καλός ύπνος τη νύχτα είναι σημαντικός για την καλή υγεία: «Όταν πρόκειται για την καρδιά μας και την κυκλοφορική υγεία, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα σωστό “παράθυρο” μεταξύ του υπερβολικού και του ελάχιστου ύπνου. Αυτή η έρευνα δεν χρειάζεται να προκαλέσει συναγερμό σε όσους από εμάς δεν κοιμόμαστε καλά μια νύχτα ή κοιμόμαστε περισσότερο ένα σαββατοκύριακο. Ωστόσο, είναι μια σημαντική υπενθύμιση για να μιλήσετε στον γιατρό σας, αν υποφέρετε συστηματικά από αϋπνίες».