Καταναλώνοντας τρεις σοκολάτες κάθε μήνα μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τον κίνδυνο να υποστούμε καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι για μια όσο το δυνατόν πιο υγιεινή ζωή, πρέπει να εξαλείψουν όλες τις μορφές σνακ με ζάχαρη από τη διατροφή τους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο αναφέρει ότι η μέτρια κατανάλωση και όχι η στέρηση, είναι το κλειδί στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες, προκειμένου να καθορίσει πώς η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση έως τριών σοκολατών μηνιαίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 23%, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα.

Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε 17% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε.

Ο Δρ Chayakrit Krittanawong, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, εξήγησε πώς τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σοκολάτα μπορούν να είναι επωφελή για την υγεία του ανθρώπου: «Πιστεύω ότι η σοκολάτα είναι μια σημαντική διατροφική πηγή φλαβονοειδών που σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η κατανάλωση φλαβονοειδών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου που βρίσκονται στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη ροή του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία.

«Ωστόσο, η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπών», πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας είναι καλή για την υγεία».

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη εξέτασε πέντε ξεχωριστές έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 575.852 άτομα. Στα συμπεράσματά τους σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της υγείας της καρδιάς.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας το στρες και ενισχύοντας της λειτουργίας της μνήμης.