Ενώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι υπάρχουν οφέλη τόσο από την άσκηση με αντίσταση όσο και από την καρδιοαναπνευστική, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η πρώτη θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η ύπαρξη ισχυρότερων μυών συνδέεται με τη μακροζωία.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλή μυϊκή δύναμη είναι 50% πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από τους δυνατότερους συνομηλίκους τους.
«Η διατήρηση της μυϊκής δύναμης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μακροζωία και τη γήρανση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kate Duchowny.
Μαζί με τους συναδέλφους της, η Δρ Duchowny ανέλυσε στοιχεία από 8.326 Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών που επιλέχθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν τον εθνικό πληθυσμό στο σύνολό του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δύναμη της λαβής του χεριού ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνδέεται αντιστρόφως με τους περιορισμούς της κινητικότητας – ωστόσο αυτό δεν είναι ένα τεστ που εφαρμόζεται τακτικά σε εξετάσεις ρουτίνα.
Η δύναμη της λαβής θεωρείται αντιπροσωπευτική της συνολικής δύναμης και είναι εύκολο να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα δυναμόμετρο – ένα άτομο το πιέζει απλώς, για να μετρήσει τη δύναμή του σε κιλά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 46% των συμμετεχόντων θεωρήθηκε αδύναμο με βάση τα όρια που έθεσαν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι άνθρωποι στην κατηγορία «αδύναμοι» είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από τους δυνατότερους συνομηλίκους τους.
«Πιστεύουμε ότι η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η μυϊκή αδυναμία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε η Duchowny. «Πολλές μελέτες για τη γήρανση – όχι μόνο όσες σχετίζονται με τη μυϊκή δύναμη – διεξάγονται σε μεγάλο βαθμό σε λευκούς πληθυσμούς. Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο ποικιλόμορφος, είναι κρίσιμο να χρησιμοποιούνται εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα για αυτούς τους τύπους μελετών».
Δεδομένου ότι τα χέρια μας είναι απαραίτητα για την ανεξάρτητη διαβίωση καθώς γερνάμε, η δύναμη λαβής είναι το κλειδί στα ύστερα χρόνια μας.
«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ενσωμάτωσης των μετρήσεων της δύναμης λαβής στα τεστ ρουτίνας – όχι μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και για εκείνους της μέσης ηλικίας», δήλωσε η Duchowny.