Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει επιστημονικός λόγος για τον οποίο οι άνδες αναρρώνουν με ταχύτερο ρυθμό από τις γυναίκες, όταν έχουν γρίπη.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins αποφάσισαν να διερευνήσουν τα διάφορα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η γρίπη στους άνδρες και τις γυναίκες. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology of Sex Differences, υποστήριξε ότι ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από τη γρίπη από τους άνδρες, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Η ομάδα πραγματοποίησε τη μελέτη μολύνοντας ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα από άνδρε με μη θανατηφόρο δόση H1N1, ένα στέλεχος της γρίπης. Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως «γρίπη των χοίρων», προκάλεσε παγκόσμια πανδημία γρίπης μεταξύ του 2009 και του 2010 που προκάλεσε περισσότερους από 18.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια και τα ανδρικά κύτταρα παρήγαγαν περισσότερη αμφιρεγουλίνη, όταν μολύνθηκαν με το στέλεχος της γρίπης. Η αμφιρεγουλίνη είναι ένας αυξητικός παράγοντας που έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στην επισκευή και την ανάπτυξη των ιστών.
Η αυξημένη παραγωγή αμφιρεγουλίνης στα αρσενικά ποντίκια και στα αρσενικά ανθρώπινα κύτταρα πιστεύεται ότι επέτρεψε ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης από το στέλεχος της γρίπης, καθώς βρέθηκε ότι οι αρσενικοί ποντικοί που παρήγαγαν λιγότερο από τον αυξητικό παράγοντα, είχαν παρόμοιο χρόνο αποκατάστασης με τα θηλυκά ποντίκια.
«Το συμπέρασμα είναι ότι τα θηλυκά έχουν επίσης πιο αργή αποκατάσταση ιστών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, λόγω της σχετικά χαμηλής παραγωγής αμφιρεγουλίνης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sabra Klein, PhD. Η καθηγήτρια πιστεύει ότι οι μελλοντικές θεραπείες της γρίπης που ενισχύουν την παραγωγή αμφιρεγουλίνης θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επωφελείς για τις γυναίκες.
Ωστόσο, ενώ η ερευνητική ομάδα έχει σημειώσει την πιθανή σχέση μεταξύ της παραγωγής του αυξητικού παράγοντα και του χρόνου αποκατάστασης της γρίπης, δεν έχει ακόμη καθορίσει γιατί οι άνδρες είναι πιο πιθανό να παράγουν υψηλότερα επίπεδα αυτής από ό,τι οι γυναίκες.
Μία πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες: Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τεστοστερόνη παίζει επίσης ρόλο στην προστασία των αρσενικών ποντικών από τα σοβαρά συμπτώματα της γρίπης.