Το αν το κόκκινο κρέας είναι καλό για την υγεία μας ή όχι είναι αντικείμενο έντονης συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και τυριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, βελτιώνοντας την κατάσταση της καρδιάς μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά πραγματοποίησαν μελέτη πάνω 218.000 ενήλικες από περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο, διαιρώντας τους σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη διατροφή τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος κάθε μέρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο, εξηγώντας ότι οι άνθρωποι πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα των επεξεργασμένων υδατανθράκων που συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.

«Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια, τα όσπρια, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο Δρ Andrew Mente, ερευνητής στο Ινστιτούτο Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε το τι αποτελεί μια διατροφή υψηλής ποιότητας για τον παγκόσμιο πληθυσμό», συμπλήρωσε. «Για παράδειγμα, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Αυτό διαφέρει από τις τρέχουσες οδηγίες διατροφής».

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες πολλών υπηρεσιών υγεία παγκοσμίως, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν καθημερινά τα 70g επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος το πολύ. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος, μπορεί να αυξήσει πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου στο μέλλον.

Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση ποσότητας κρέατος και γαλακτοκομικών δεν είναι αρκετή από μόνη της, για να εξασφαλίσει μια υγιή καρδιά, όπως εξήγησε ο καθηγητής Jeremy Pearson: «Το να τρώτε σωστά σημαίνει να κοιτάζετε τη διατροφή σας στο σύνολό της, αντί να εστιάζετε πάρα πολύ σε μεμονωμένα στοιχεία της», ανέφερε. «Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή, εφόσον καταναλώνονται με μετριοπάθεια μαζί με πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς».