Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή που είναι φυτικό (π.χ. από αμύγδαλο) είναι καλύτερο για την υγεία τους από το πλήρες. Ωστόσο, μια μεγάλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή μας, μπορεί πραγματικά να είναι εξαιρετικά επωφελή για την καρδιά μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά πραγματοποίησαν μελέτη σε 136.384 ατόμων ηλικίας 35 έως 70 ετών, από 21 χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια εννέα ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έκαναν και η γενική υγεία τους.

Διαχωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: όσοι δεν έτρωγαν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, όσοι κατανάλωναν λιγότερες από μία μερίδες την ημέρα, όσοι κατανάλωναν μία ή δύο μερίδες την ημέρα και όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες την ημέρα. Επιπλέον, λήφθηκε υπόψη ο τύπος γάλακτος που κατανάλωσαν – αν ήταν πλήρες ή χαμηλών λιπαρών.

Όσοι κατανάλωναν περίπου τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου από όσους δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτός αυτού, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά την ημέρα εμφανίστηκαν ως λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις από όσους κατανάλωναν μόνο μισή μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Mahshid Dehghan, εξήγησε γιατί προηγούμενες συμβουλές σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να έχουν παρεξηγηθεί:  «Η εστίαση στα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βασίζεται κυρίως στην υπόθεση ότι το κορεσμένο λίπος αυξάνει την LDL χοληστερόλη. Αλλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολλά άλλα συστατικά που μπορεί να είναι υγιεινά – αμινοξέα, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγνήσιο και προβιοτικά. Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο σε ένα συστατικό».

Ο Δρ Dehghan, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster, πιστεύει ότι η εκτεταμένη μελέτη της ερευνητικής ομάδας δείχνει ότι πρέπει να ενθαρρύνεται η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι επωφελής για τη μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερη από τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τακτική κατανάλωση γάλακτος και γιαουρτιού είχε μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο από το βούτυρο και το τυρί.