Πολλά από τα γιαούρτια και τα επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά είναι γεμάτα ζάχαρη και το κοινό δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι καταναλώνει υγιεινά προϊόντα, λένε ερευνητές μετά από μελέτη περίπου 900 προϊόντων γιαουρτιών στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς διαπίστωσε ότι τα λεγόμενα οργανικά γιαούρτια ήταν μεταξύ εκείνων που περιείχαν περισσότερη ζάχαρη ανά 100g από ένα αναψυκτικό τύπου κόλα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν κάτι που οι Έλληνες καταναλωτές γνωρίζουν καλύτερα από τους Βρετανούς – ότι μόνο τα παραδοσιακά και τα «ελληνικά» (δηλαδή τα στραγγιστά) γιαούρτια μπορούν να ταξινομηθούν ως χαμηλά σε ζάχαρη και άρα είναι πιο υγιεινά.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τα επιδόρπια γιαουρτιού περιείχαν τα περισσότερα σάκχαρα – κατά μέσο όρο 16,4g ανά 100g. Το δεύτερο προϊόν με την περισσότερη ζάχαρη ήταν τα οργανικά γιαούρτια, με κατά μέσο όρο 13,1g ανά 100g. Τα δε παιδικά γιαούρτια συνήθως περιείχαν 10,8g ανά 100g, δηλαδή περισσότερο από δύο κύβους ζάχαρης, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά και τα γιαούρτια με φρούτα είχαν πολύ ζάχαρη – συγκεκριμένα 11,9 γραμμάρια κατά μέσο όρο. Συγκριτικά, ένα συνηθισμένο αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει εννιά γραμμάρια ζάχαρης στα 100 γραμμάρια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας συνιστά στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών να μην καταναλώνουν περισσότερα από 19 γραμμάρια ζάχαρης και στα παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα να καταναλώνουν λιγότερο από 24 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5g ανά 100g – μόνο το 9% των προϊόντων που εξετάστηκαν ήταν κάτω από αυτό το όριο.

Από την εποχή που έγινε η συλλογή των δειγμάτων -στα τέλη του 2016- σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης από τα γιαούρτια, χάρη σε αυστηρότερους κανόνες που έθεσε η βρετανική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα τρόφιμα. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο έδειξε ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα γιαούρτια μειώθηκε κατά 6% κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, καθιστώντας τη μόνη κατηγορία τροφίμων που υπερέβη τον στόχο της μείωσης κατά 5%.

Η Δρ Bernadette Moore, επικεφαλής ερευνητής αυτής της μελέτης, δήλωσε: «Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η μείωση, τα περισσότερα από αυτά τα γιαούρτια δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, θα εκπλαγούν όταν μάθουν πόση ζάχαρη υπάρχει σε πολλά γιαούρτια και επιδόρπια γιαουρτιού. Η συμβουλή μου είναι να αγοράζουν παραδοσιακό ή στραγγιστό γιαούρτι και να το αναμειγνύουν με φρούτα».

Αν και η κατάσταση είναι διαφορετική στην Ελλάδα, καλό θα είναι να προσέχετε πάντα τις ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία των τροφίμων που αγοράζετε, είτε πρόκειται για γιαούρτι είτε για οποιοδήποτε άλλο προϊόν.