Το ανώτατο δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης από ενήλικες σε ιδιωτικούς χώρους.

Οι ακτιβιστές υπέρ της μαριχουάνας πανηγύρισαν έξω από το δικαστικό μέγαρο και φώναξαν συνθήματα υπέρ της κάνναβης, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση-ορόσημο. Με ομόφωνη απόφαση, οι δικαστές νομιμοποίησαν επίσης την καλλιέργεια κάνναβης για ιδιωτική χρήση.

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής είχε αντιταχθεί στη νομιμοποίησή της, υποστηρίζοντας ότι η ουσία ήταν επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων.

Τρεις χρήστες κάνναβης που αντιμετώπισαν δίωξη για τη χρήση της ουσίας έφεραν την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση «εισβάλλει αδικαιολόγητα στη σφαίρα της ιδιωτικότητάς τους».

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ρέιμοντ Ζόντο δήλωσε: «Δεν θα είναι ποινικό αδίκημα για έναν ενήλικα να χρησιμοποιεί ή να έχει στην κατοχή του κάνναβη ιδιωτικά για προσωπική του κατανάλωση». Ωστόσο, θα παραμείνει παράνομη η χρήση κάνναβης δημόσια, καθώς και η πώληση και προμήθειά της.

Το Συμβούλιο Ανάπτυξης της Κάνναβης της Νότιας Αφρικής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν ενώπιον της δικαιοσύνης για κατοχή της ουσίας.

Ο κ. Jeremy Acton, ηγέτης του κόμματος Dagga (προσωνύμιο της κάνναβης στη Νότιο Αφρική), το οποίο υποστήριξε τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, δήλωσε ότι ο νόμος θα έπρεπε να έχει προχωρήσει περισσότερο και να νομιμοποιήσει και τη δημόσια χρήση μαριχουάνας.

Το δικαστήριο έδωσε στο κοινοβούλιο 24 μήνες για να αλλάξει τον νόμο, ώστε να συμβαδίζει με την απόφασή του. Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ιδιωτικά κάνναβη θα προστατεύονται από ποινικές διώξεις με την απόφαση αυτήν, μέχρι την τροποποίηση του νόμου.

Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε την ποσότητα κάνναβης που μπορεί να καλλιεργηθεί ή να χρησιμοποιηθεί ιδιωτικά. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

Τον Απρίλιο, η Ζιμπάμπουε έγινε η δεύτερη χώρα στην Αφρική, μετά το Λεσότο, που αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους.