Οι καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι καλύτερα να μην το κόβουν «μαχαίρι», αν θέλουν να επιτύχουν τον στόχο τους. Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας υπογραμμίζουν ότι οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη βλαβερή για τους ίδιους και τους γύρω τους συνήθεια με την υποστήριξη των κατάλληλων φορέων της δημόσιας υγείας ή με τη στροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο το 4% των καπνιστών που το κόβουν «μαχαίρι» συνεχίζουν να μην καπνίζουν μετά από έναν χρόνο. Αλλά με τη βοήθεια των θεραπειών αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τα ειδικά αυτοκόλλητα ή οι τσίχλες νικοτίνης, αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί κατά 1,5 φορές. Και η αναζήτηση βοήθειας από τους φορείς υγείας που εξειδικεύονται στη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε τετραπλάσια αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας.

Η αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Δρ Jenny Harries, δήλωσε με αφορμή την εκκίνηση της καμπάνιας για τον «Stoptober» (ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στη διακοπή του καπνίσματος): «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να γνωρίζει τι θα λειτουργήσει σε εκείνον. Το σημαντικό είναι να μην σταματήσουμε τις προσπάθειες να το κόψουμε, ακόμη και αν δεν το έχουμε καταφέρει στο παρελθόν».

Παρότι στο παρελθόν οι Έλληνες έχουμε χαρακτηριστεί ως οι «θεριακλήδες της Ευρώπης» και παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των καπνιστών στη χώρα μας είναι ακόμη υψηλά, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει με σταθερό ρυθμό: σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μεταξύ 2009-2014 η μείωση των καπνιστών μεταξύ των ηλικιών 16-24 έφτασε το 33%, ενώ η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων το 2017 παρουσίασε μείωση κατά 57%.