Μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι μια αντιφλεγμονώδης διατροφή που περιλαμβάνει σοκολάτα, κόκκινο κρασί και μπίρα μπορεί να είναι το κλειδί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην Πολωνία διενήργησαν μελέτη σε περίπου 70.000 άνδρες και γυναίκες, των οποίων ο τρόπος ζωής εξετάστηκε προσεκτικά κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς περιόδου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medecine, συνέκρινε τη θνησιμότητα αυτών που ακολούθησαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή με όσους δεν ακολουθούσαν τέτοια διατροφή.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολούθησαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, καταναλώνοντας τακτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, τσάι, καφέ, καρύδια, σοκολάτα και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού και μπίρας, είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Επιπλέον, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και 13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Από τους ανθρώπους που ήταν καπνιστές, εκείνοι που ακολούθησαν αντιφλεγμονώδη διατροφή είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τους καπνιστές που δεν έκαναν τέτοια διατροφή.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να είναι επωφελής για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, εξήγησε ο Fran McElwaine, διευθυντής της Ένωσης Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου: «Καθώς η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα των περισσοτέρων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η αρθρίτιδα, η άνοια, κάποιοι καρκίνοι και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μια διατροφή που μειώνει τη φλεγμονή μπορεί να κάνει μόνο καλό». «Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή – η μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και άλλων σημαντικών ιχνοστοιχείων και το κόκκινο κρασί».

Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων, η διατροφολόγος Rhiannon Lambert, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να είμαστε δύσπιστοι με τις γενικές διατροφικές συμβουλές, καθώς καμία δίαιτα δεν θα είναι ποτέ κατάλληλη για όλους: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι έρευνες δεν θα είναι ποτέ σε θέση να εξετάσουν με ακρίβεια τον καθένα και τον δικό του μοναδικό τρόπο ζωής και διατροφής τους», λέει. «Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες: Ο ύπνος, τα επίπεδα δραστηριότητας, η γενετική και το είδος της εργασίας, είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Η διατροφή είναι βεβαίως ένα μεγάλο συστατικό για την καλή υγεία και τη μακροζωία, αλλά η υπερβολική εστίαση στα τρόφιμα δεν βοηθά».

Νωρίτερα αυτό το έτος, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας ισχυρίστηκε ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας κάθε μήνα μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα στη ζωή του.