Το άγχος των εξετάσεων και η πίεση των social media έχουν κάνει τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες να αισθάνονται πολύ λιγότερο ευτυχισμένες από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, αυξήθηκαν σε αριθμό και δημοτικότητα, με τον μέσο άνθρωπο να εξαρτάται τόσο πολύ από το smartphone του, που το ελέγχει 28 φορές την ημέρα.

Αυτή η εμμονή με τα social media έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών κοριτσιών και νέων γυναικών, όπως υπογραμμίζεται από έρευνα που διεξήγαγε η οργάνωση Girlguiding.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μόνο το ένα τέταρτο των κοριτσιών και των νέων γυναικών ηλικίας μεταξύ επτά και 21 ετών θα χαρακτηριζόταν ως πολύ ευτυχισμένες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το 41% ​​της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δήλωναν πολύ ευτυχισμένες το 2009.

Επιπλέον, το 59% των κοριτσιών και των νέων γυναικών ηλικίας 11 έως 21 ετών δήλωσε ότι τα social media αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες άγχους μεταξύ κοριτσιών αυτής της ηλικίας, με το 69% να χαρακτηρίζει τις εξετάσεων ως τον κύριο λόγο για το άγχος που νιώθουν.

Το Girlguiding πραγματοποίησε την έρευνά του σε 1.903 κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας μεταξύ επτά και 21 ετών μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, η οργάνωση συνέκρινε τις απαντήσεις που έλαβε με τις απαντήσεις στην έρευνα που είχε διεξαγάγει πριν από δέκα χρόνια.

Τα ευρήματα από τη νέα έρευνα κατέδειξαν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το άγχος στην ψυχική υγεία των κοριτσιών και των νέων γυναικών, ενώ το 50% των συμμετεχόντων ηλικίας μεταξύ 11 και 21 ετών δήλωσαν ότι το νιώθουν δυστυχισμένες επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους.

Η Amanda Medler, επικεφαλής στο Girlguiding, λέει ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για να ληφθεί μέριμνα για την ψυχική υγεία των κοριτσιών και των νέων γυναικών που συχνά αισθάνονται δυστυχισμένες και αγχωμένες: «Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο από τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες, σχετικά με τη σοβαρότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Τα κορίτσια σήμερα είναι δυστυχισμένα και περισσότερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».