Τρεις ασθενείς, οι οποίοι ήταν παράλυτοι από τη μέση και κάτω, είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν και πάλι, μετά την τοποθέτηση ενός ηλεκτρικού επιθέματος στον νωτιαίο μυελό τους. Οι ειδικοί λένε ότι η συσκευή, η οποία τοποθετείται κάτω από τον τραυματισμό, βοηθά τα σήματα από τον εγκέφαλο να φτάσουν στους μύες των ποδιών.

Οι ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Λούισβιλ και την κλινική Mayo, δημοσίευσαν την επιτυχία στο Nature Medicine και τo New England Journal of Medicine.

Η Kelly Thomas από τη Φλόριντα, είναι μία από τους δύο ασθενείς του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, η οποίος έχει βοηθηθεί από την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία συνδυάστηκε με μήνες έντονης θεραπείας αποκατάστασης. Η 23χρονη δήλωσε: «Η συμμετοχή σε αυτήν την έρευνα άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου, καθώς μου έδωσε μια ελπίδα που δεν νόμιζα ότι ήταν δυνατή μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημά μου. Η πρώτη μέρα που έκανα μόνη μου βήματα ήταν ένα ορόσημο στην ανάκαμψή μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ, καθώς τη μια στιγμή περπατούσα με τη βοήθεια του εκπαιδευτή μου και ενώ σταμάτησε, συνέχισα να περπατάω μόνη μου. Είναι καταπληκτικό το τι μπορεί να καταφέρει το ανθρώπινο σώμα με τη βοήθεια της έρευνας και της τεχνολογίας».

Ο Jeff Marquis, ο οποίος τραυματίστηκε σε ατύχημα με ποδήλατο, επωφελήθηκε επίσης από την νέα τεχνολογία. Ο 35χρονος είναι πλέον σε θέση να περπατήσει μόνος του με υποστήριξη είτε από ένα «π» είτε από ανθρώπους που θα του κρατούν τα χέρια.

Ένας τρίτος ασθενής, ο 29χρονος Jered Chinnock, δοκίμασε τη θεραπεία στην κλινική Mayo, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Λος Άντζελες. Είχε τραυματίσει τη σπονδυλική του στήλη το 2013 σε ένα ατύχημα με σκι. Με την τοποθέτηση του ηλεκτρικού επιθέματος, ήταν σε θέση να περπατήσει περισσότερο από 100 μέτρα με την υποστήριξη ενός «π».

Το επίθεμα δεν επιδιορθώνει τη βλάβη, αλλά την παρακάμπτει, διεγείροντας τα νεύρα στον νωτιαίο μυελό. Αυτό φαίνεται να επιτρέπει σήματα από τον εγκέφαλο να φτάσουν στους μυς-στόχους, ώστε το άτομο να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του και πάλι.

Ο νευροχειρουργός Δρ Kendall Lee, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας από την κλινική Mayo, δήλωσε: «Είναι πολύ συναρπαστικό, αλλά ακόμη στο ερευνητικό στάδιο». Παρόλο που υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποιους ακριβώς μπορεί να βοηθήσει, ο Δρ Lee είπε: «Δίνει ελπίδα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παράλυση».