Τα διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής έχουν εξερευνηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, με έρευνες να σημειώνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι αντικρουόμενοι συχνά τρόποι με τους οποίους η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία και ευεξία ανδρών και γυναικών δεν έχουν διερευνηθεί τόσο λεπτομερώς μέχρι τώρα.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από μεσογειακού τύπου φαγητά  είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με τους άνδρες που ακολουθούν την ίδια διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση American Heart Association, γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%, ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, η ίδια διατροφή μπορεί να μην έχει εξίσου ευεργετικά οφέλη στην υγεία ενός άνδρα.

Η Ailsa Welch, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι για να μειώσουν οι γυναίκες τις πιθανότητές τους να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά και όχι απλώς να καταναλώνουν διάφορα συστατικά της ξεχωριστά.

Τι είδους τρόφιμα, λοιπόν, πρέπει να καταναλώνουν οι γυναίκες προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο; Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών, πολλά ψάρια, μέτρια ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή ποσότητα κρέατος.

Η Victoria Taylor, διατροφολόγος στο British Heart Foundation, δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεσογειακής διατροφής και την έμφαση που δίνει στην κατανάλωση υγιών λιπών: «Μια τυπική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, φασόλια, δημητριακά, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά και καστανό ρύζι», ανέφερε. «Περιέχει επίσης μέτριες ποσότητες ψαριών, λευκού κρέατος και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων που φαίνεται να φέρνει οφέλη για την υγεία, αλλά μία από τις βασικές πτυχές είναι η συμπερίληψη υγιεινών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο».